Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’i yöneten yönetimin başı Muhammed el-Beşir, Beşşar Esad’ın devrilmesinin ardından ülkenin geçici başbakanı olarak atandı.
Karar, Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el-Culani’nin pazartesi günü Suriye Başbakanı Muhammed Celali ve Devlet Başkanı Yardımcısı Faysal Mikdad’la geçiş hükümetini görüşmek üzere bir araya gelmesinin ardından geldi.
Devlet medyasına göre Beşir Salı günü yaptığı açıklamada, “Genel komutanlık bize 1 Mart’a kadar geçiş hükümetini yönetme görevini verdi.” dedi.
HTŞ, Suriye’de son altmış yıldır iktidarda olan Esad hanedanını deviren 12 günlük şok edici isyancı saldırısını yönetti.
Beşir, Ocak 2024’ten bu yana İdlib vilayetinde HTŞ kontrolündeki Suriye Kurtuluş Hükümeti’nin başında bulunuyor. Mesleği mühendislik olan Beşir, 1980’li yılların ortasında İdlib’in Cebel Zaviye bölgesinde doğdu.
Kurtuluş Hükümeti’nin yayınladığı özgeçmişe göre Halep Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği okudu. Ayrıca İngilizce dil bilgisi, idari planlama ve proje yönetimi alanlarında lisans derecesine sahip olup, İdlib Üniversitesi’nden Şeriat ve Hukuk alanında lisans derecesine sahiptir.
Muhalefet iktidarına katılmadan önce Suriye Gaz Şirketi’nde hassas aletler bölümünün başkanı olarak çalışıyordu.
Ancak 2021’de bu görevi bırakıp İdlib’deki “devrimcilerin saflarına” katıldığını özgeçmişinde belirtti. 2022 ile 2023 yılları arasında Kurtuluş Hükümeti’nin kalkınma ve insani işler bakanı olarak görev yapmayı içeriyordu.
Ocak ayında İdlib yönetiminin Şura Konseyi Beşir’i başbakan olarak seçti.
Suriye haber ajansı Levant24’ün Ocak ayında bildirdiğine göre, Beşir, teknolojiyi kullanarak hükümeti modernize etme, ekonomiyi güçlendirme ve İdlib’deki yerinden edilmiş insanların insani ihtiyaçlarına öncelik verme platformunda çalıştı.
İdlib, Suriye iç savaşının 2011 yılında başlamasından bu yana Şam’a muhalif çok sayıda muhalif grup tarafından yönetiliyor.
Kurtuluş Hükümeti, sağlık ve eğitim gibi bazı yönetim alanlarının yerel kuruluşlara ve dış yardım kuruluşlarına devredildiği, güvenlik ve ekonominin ise onun kontrolünde olduğu teknokrat bir yönetim olarak kabul ediliyor.
Kaynak: Mira Haber