Eski Ulusal Güvenlik Bakanı ve aşırı sağcı politikacı Itamar Ben-Gvir, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Gazze politikasını sert bir dille eleştirerek İsrail’in bölgede ciddiyetini kaybettiğini ifade etti. Ben-Gvir, Gazze’ye insani yardım yapılmasına karşı tek başına mücadele verdiğini öne sürerken, Netanyahu’nun ABD baskıları karşısında yetersiz ve kararsız bir liderlik sergilediğini savundu.
Ben-Gvir’in bu açıklamaları, Netanyahu hükümetinden istifasının ardından Maariv gazetesinde yeniden gündeme getirildi. Eski bakan, istifasının arka planında Hamas ile yapılan ateşkes ve esir takası anlaşmasının olduğunu belirtti.
Netanyahu’ya Sert Eleştiriler
Ben-Gvir, Başbakan Netanyahu’yu özellikle ABD yönetimine boyun eğmekle itham etti.
– “Başbakanın halkına gerçekleri anlatmasını ve içi boş hikâyeler üretmeyi bırakmasını beklerim.”
– “Tüm kararlarını dış baskı altında alıyor; bu şekilde ülke yönetilemez.”
Eski bakan ayrıca, Gazze’ye yakıt ve insani yardım gönderilmesine kesin bir şekilde karşı çıkarak, bu yardımların Hamas’ın kontrolüne geçtiğini iddia etti.
Filistinlilerin Göç Önerisi Ben-Gvir, Gazze’nin geleceği için tartışmalı bir teklif sunarak Filistinlilerin “gönüllü göç” kapsamında bölgeden ayrılmasının sağlanması gerektiğini dile getirdi.
-“Hamas tamamen ortadan kaldırılana kadar hükümete geri dönmeyeceğim.”
-“Eğer Netanyahu, Filistinlilerin göç etmesini gerçekten isterse, bu politikayı desteklerim.”
-Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) Partisi lideri olan Ben–Gvir, bu plan doğrultusunda İsrail parlamentosuna bir yasa tasarısı sundu. Tasarı, Gazze’den ayrılmayı kabul eden Filistinlilere mali destek verilmesini öngörürken,
“terör girişimlerinde bulunduğu tespit edilen” kişilerin bu destekten yararlanamayacağını ifade ediyor.
Trump’tan Tartışmalı Gazze
Planı ABD Başkanı Donald Trump da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Gazze’nin ele geçirilmesi ve Filistinlilerin bölgeden çıkarılması gerektiği yönündeki görüşlerini dile getirdi.
– Trump’ın işgal planı, özellikle Mısır ve Ürdün tarafından sert bir şekilde reddedildi.
– Ayrıca birçok Arap ülkesi ve uluslararası kuruluş, bu işgal planını Filistin davasına yönelik ciddi bir tehdit olarak değerlendirdi.
Trump’ın işgal planına destek veren aşırı sağcı İsrailli isimler arasında yer alan Ben-Gvir ve müttefikleri, Netanyahu’yu bu konuda yeterince kararlı bir politika izlememekle suçlayarak hükümete yönelik eleştirilerini artırdı.
Bu gelişmeler ışığında, Gazze konusunda alınacak kararlar İsrail iç siyasetinde aşırı sağın katil Başbakan Netanyahu üzerindeki baskısını daha da şiddetlendirecek gibi görünüyor.
Kaynak: MiraHaber