Mısır'da ateşkes görüşmeleri: İsrail şart koştu, Hamas reddetti!

Mısır’da ateşkes görüşmeleri: İsrail şart koştu, Hamas reddetti!

İsrail-Hamas arasındaki savaş 76. günde de devam ederken Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bini aştı. İsrail güçleri, ‘güvenli’ dedikleri yerlere bombalar yağdırıyor, bir yandan ise ateşkes için görüşmeler başladı. Hamas lideri İsmail Haniye, görüşmeler için Mısır’a gitti. ABD medyasından Wall Street Journal, Hamas’ın İsrail’in teklifini reddettiğini ve ateşkes için konuşulan 2 şartı yazdı. İşte bölgeden son gelişmeler…

Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık gerekçesiyle Gazze’ye 76 gündür bombalar yağdıran İsrail, okulları, mülteci kamplarını, hastaneleri hatta ‘güvenli’ diyerek Filistinlileri sürdüğü güney bölgesinde katliamlarına devam ediyor. Bir yandan bombardımanlarda ölenlerin sayısı her dakika artarken bir yandan da ateşkes için yoğun bir diplomasi var. Hamas lideri İsmail Haniye, görüşmeler için Mısır’a gitti.

ABD medyasından The Wall Street Journal’in haberine göre, İsrail, aralarında kadın ve çocukların da olduğu yaklaşık 40 rehinenin serbest bırakılması karşılığında Gazze’de bir hafta sürecek ateşkes teklif etti. Hamas ise saldırılar durmadan müzakere yapamayacaklarını belirterek teklifi reddetti.

Hamas, Mısırlı arabuluculara herhangi bir olası anlaşmayı görüşmeden önce İsrail’in Gazze’deki saldırısını durdurması gerektiğini bildirdi. Hamas, İsrail’in saldırılarını durdurduktan sonra tüm rehinelerin serbest bırakılması için (100 civarında olduğu düşünülüyor) tüm Filistinli tutukluları serbest bırakması gerekeceği belirtti.

İşte bölgede yaşanan son gelişmeler:

10.39: İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyindeki sınır bölgesine düzenlediği saldırıda, aynı aileden 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.

10.15: İsrail ordusu, son 24 saatte abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yaklaşık 230 yere hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

10.10: İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria’nın Tulkerim ve Beytülahim kentlerine düzenlediği baskında biri avukat, 2 Filistinliyi gözaltına aldı.

 

09.30: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Fransız, Alman ve İngiliz mevkidaşları ile yaptığı telefon görüşmesinde “bağımsız bir Filistin devleti” için taahhüdünü yineledi.

08.48: İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda 3 askerinin daha öldürüldüğünü, 8’inin de ağır yaralandığını açıkladı.

FİLİSTİNLİ MAHKUMU DARBEDEREK ÖLDÜRDÜLER

07.05: İsrailli gardiyanların, ülkenin güneyinde bulunan Negev Çöl Cezaevi’ndeki Filistinli bir mahkumu darbederek öldürdüğü bildirildi.

06.03: İsrail’in, Gazze Şeridi’nden alıkoyduğu 300 kadar Filistinli’yi zor şartlar altında tuttuğu bildirildi.

Bir Cevap Yazın