İsviçre Federal Konseyi, terör örgütü PKK’nın ülkede yılda yaklaşık altı eğitim kampı düzenlediğini ve bunun gizli faaliyetlerinin bir parçası olduğunu açıkladı
Açıklama, parlamento üyesi Jacqueline de Quattro’nun PKK’nın İsviçre’deki varlığı ve faaliyetlerine ilişkin yönelttiği sorulara yanıt olarak geldi. Ayrıca bu itirafın, Federal İstihbarat Servisi’nin Güvenlik 2024 Raporu’ndaki bulgularla örtüştüğü de kaydedildi.
De Quattro, ülkedeki terör tehdidinin yüksek olduğunu vurgulayarak PKK’nın faaliyetleri, düzenlediği eğitim kampları ve buna karşı alınan önlemler hakkında bilgi talep etti.
Federal İstihbarat Servisi’nin Ekim ayı sonunda yayınladığı güvenlik raporuna dayanan bu sorulara gelen cevaplar, PKK’nın İsviçre’de propaganda yaptığı, para topladığı ve eğitim kampları düzenlediğini doğruladı. Fakat bu kampların “ideolojik eğitim” odaklı olduğu, militanlık eğitimi verilmediği iddia edildi.
Avrupa’nın göbeğinde PKK skandalı: Gençler örgüte “kazandırılıyor!”
Güvenlik raporuna göre, PKK Avrupa genelinde propaganda, eleman toplama ve eğitim kampları gibi gizli faaliyetler yürütüyor. Bu kamplarda gençlerin ideolojik olarak eğitildiği ve “örgüte kazandırıldığı” belirtilirken, zaman zaman şiddet yanlısı aşırı sol gruplarla işbirliği yapıldığı ifade edildi.
Konsey, eğitim kamplarının gizli olması nedeniyle kesin sayının bilinmediğini ancak yılda yaklaşık altı kamp düzenlendiğinin tahmin edildiğini belirtti. PKK’nın Kuzey Suriye ve Irak’taki gelişmelere bağlı olarak İsviçre’deki faaliyetlerini artırabileceği ancak bunun şiddet eylemlerine dönüşmesinin beklenmediği kaydedildi.
Potansiyel düşman: Türkiye ve camiler!
Raporda, İsviçre’deki Türk diplomatik misyonları, kültür merkezleri ve camiler potansiyel hedefler olarak belirtildi.
Bununla birlikte İsviçre güvenlik birimlerinin PKK’nın faaliyetlerini izlediği ve ülkenin iç ve dış güvenliğini korumak amacıyla önleyici tedbirler aldığı, gerekli görüldüğünde de PKK bağlantılı kişilere giriş yasakları gibi önlemler uygulandığı öne sürüldü.
Kaynak: Mira Haber