6 Şubat Maraş depremlerinin yıldönümünde, depremin en çok sarstığı şehirlerden olan Hatay’da düzenlenen anma programı öfkeli protestolara sahne oldu.
Valilik tarafından organize edilen anma programına Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir belediye başkanı Ekrem İmamoğlu, Hatay Valisi Mustafa Masatlı, milletvekilleri, belediye başkanları, Süper Lig ekibi Hatayspor’un teknik direktörü Volkan Demirel ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Anma töreni sırasında bir depremzede, “Yardım dediniz, nerede yardım? Konteynerde, çadırda yaşayanlar var bu yağmurda, siste. Bir tır dolusu kefen geldi bir şehre. Bir şehre bir tır dolusu kefen yeter mi?” diyerek tepki gösterdi.
SESİMİZİ KİMSE DUYMADI”
6 Şubat Platformu tarafından burada yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “5 Şubat 2023’te mutluyduk, sağlıklıydık, evimiz vardı. En önemlisi eksik değildik. Geçen yıl bugün, bu saatte güne uyanamadan binlerce insan bu hayattan koparıldı. 6 Şubat’ta önce korktuk; beton arasında kaldık. Ezildik, havasız, susuz kaldık. Boğulduk; yalnızdık, kimsesizdik, çaresizdik, perişandık. Sesimizi kimse duymadı. Terk edildik ve sonunda öldük. Saatler 04.17’yi gösterdiğinde her zamankinden çok farklı uyandık. Sarsılarak, düşerek sevdiklerimize ulaşmaya çalışarak uyandık. Bir de hiç uyanamayanlar vardı aramızda. 105 saniyede onbinlerce canımız, binlere yıllık kadim memleketimiz yıkıldı. Şu an bu yüzden buradayız. Sevdiklerimizi anmak için buradayız. Yitirdiklerimize verdiğimiz sözü tutmak, bu kenti yeniden kurmanın iradesini göstermek için buradayız. Bu büyük felakette kaybettiğimiz canlarımızı özlem ve rahmetle anıyoruz.”
Bakan Koca Tweet atarak cevap verdi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından bu sözlere cevaben yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Depremde kaybettiğimiz canların saygıyla anılmasından, hatıralarının yad edilmesinden, sessizlik içinde ruhlarına fatihalar okunmasından, dualar edilmesinden rahatsız olan mı var? Bu dakikalar hürmet dakikalarıdır. Bunun aksine davranış hem yaşayanları hem aramızdan ayrılanların ruhunu incitir. Yeri gelir protesto anlayışla karşılanır. Ama bu hürmet dakikaları onun vakti değil.”
Bakan Koca’nın açıklaması depremzedeler tarafından tepkiyle karşılandı. Depremzedeler, yaşadıkları acılara ve kayıplara karşı yeterince destek alamadıklarını savundular.