Suriye’de IŞİD yeniden mi toparlanıyor?
New York Times’ın yayınladığı son rapora göre, IŞİD, Suriye’de yeniden faaliyetlerini artırıyor. Uzman ve gözlemciler, Suriye’nin güvenlik ve askeri yapısının, hatta yeni yönetimde yaşanan değişimlerin bile, dünyanın uzun zamandır uyardığı “gizli tehlike”nin bertaraf edilmesine yetmediğine dikkat çekiyor.
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolündeki hapishanelerde tutulan deneyimli savaşçıların serbest kalma ihtimali en büyük endişe kaynağı olarak görülüyor. ABD istihbaratı da, örgütün bu tutukluları kurtarmaya çalışacağını öngörüyor.
Uzmanlar, IŞİD’in 2019’da fiziksel olarak yenilgiye uğramasına rağmen, küçük çaplı saldırılar ve gizli hücrelerle varlığını sürdürdüğünü vurguluyor.
Örgütün Deyr ez-Zor kırsalındaki son kalesi olan Baghuz’da kadın ve çocukların da yanarak can verdiği korkunç katliam sonrası aldığı yenilginin ardından SDG, çok sayıda lider ve örgüt mensubunu aileleriyle birlikte tutuklayarak, kontrolündeki bölgelerdeki kamplara ve hapishanelere yerleştirmişti.
Üç Aşamalı Tehdit
Araştırmacı Arabi, IŞİD’in Suriye’deki faaliyetlerini üç evrede değerlendiriyor:
1. Gizlilik: Hiçbir operasyon yapmadan varlığını koruma.
2. Dalgalanma: Saldırı sayılarında ani artış ve düşüşler.
3. Yeniden Yapılanma: Yeni savaşçılar kazanma ve hapishanelerden kaçış planları.
Saldırılarda Artış
Pentagon verilerine göre, IŞİD’in Suriye’deki saldırıları 2023’te 121 iken, 2024’te 294’e yükseldi. BM ise 2023’teki saldırı sayısının 400 civarında olduğunu tahmin ediyor.
Uzmanlar, örgütün büyük çaplı operasyonlar yerine şehir içi güvenlik hedeflerine odaklandığını belirtiyor.
Yeni Hükümet ve Uluslararası Çabalar
Esad sonrası yeni Suriye yönetimi, ABD istihbaratının desteğiyle Şam’da sekiz IŞİD saldırısını önledi. Bölge ülkeleri ise Türkiye öncülüğünde ortak bir operasyon merkezi kurarak koordineli mücadele planlıyor. Ancak uzmanlar, IŞİD’in tutarlı bir komuta zincirinden yoksun oluşunun kısa vadede büyük tehdit oluşturmadığı görüşünde.
Suriyeli araştırmacı Nawar Shaaban, IŞİD’in kaynak ve araç eksikliği nedeniyle büyük operasyonlar düzenleyemeyeceğini savunurken, Arabi ise örgütün şu an “güvenlik sorunu” düzeyinde olduğunu, ancak gelecek aylarda yeniden yapılanma riskine dikkat çekiyor.
IŞİD, eski gücünden uzak olsa da bölgedeki istikrarsızlık, hapishanelerdeki savaşçılar ve artan saldırılar nedeniyle “potansiyel tehdit” olarak dünyaya endişe ve korku salmaya devam ediyor.
Kaynak: Mira Haber