Amerikan ordusunda Gazze’de olanlara daha fazla seyirci kalamayan iki Hava Kuvvetleri mensubu, vicdani ret hakkını kullanarak soykırımın parçası olmayı reddetti
ABD Hava Kuvvetleri’nde Gazze çatlağı derinleşiyor. Şubat ayında İsrail’in Washington Büyükelçiliği önünde kendini yakarak can veren Amerikan askeri Aeron Bushnell de hava kuvvetleri mensubuydu. Dün de Hava Kuvvetlerinde görevli iki asker, ABD’nin Gazze politikasını daha fazla göz yumamayacakları gerekçesiyle, vicdani ret hakkını kullanmayı talep etti.
Gazze şeridindeki korkunç saldırıları soykırım olarak tanımlayan Larry Hebert ile Juan Bettancourt adlı iki asker, uluslararası hukuku hiçe sayan bir ülkenin ordusuna daha fazla hizmet etmek istemediklerini ifade etti.
Gazzeli Hind Rajab’in hikayesi dönüm noktası oldu
Hebert, İsrail’in Gazze Şeridi’nde hedef aldığı bir araçta ölen akrabalarının arasında mahsur kalan ve kurtarılmak için yalvaran 6 yaşındaki kız çocuğu Hind Rajab’ın hikayesinin kendisi için dönüm noktası olduğunu söyledi.
Hind’i kendi kızına benzeten Hebert, “Bu yapılanlara karşı çıkmak gerekiyor.” dedi.
Hebert, ABD Hava Kuvvetlerinde İsrail’e silah tedariki sağlayan bir operasyonun parçası olarak görev aldığını ifade etti.
Bettancourt ise gördüğü vahşete daha fazla dayanamadığını belirterek, “Dünya akıllı telefonlarından binlerce masum sivilin katledilmesine tanık oluyor.” dedi.
Kendisi için dönüm noktasının ABD Hava Kuvvetleri askeri Aaron Bushnell’in “Gazze’deki soykırıma ortak olmayacağını” dünyaya haykırarak kendisini yakması olduğunu ifade eden Bettancourt, uluslararası hukuku hiçe sayan bir ülkenin ordusuna daha fazla hizmet edemeyeceğini söyledi.