17:25 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

YPG ile ilişkisiyle bilinen McGurk Ortadoğu’daki görevine geri dönüyor

Görevde olduğu süre boyunca PKK'nın Suriye kolu YPG ile kurduğu ilişkilerle tanınan ABD'li eski yetkili Brett McGurk'ün, Joe Biden döneminde tekrar göreve geleceği bildiriliyor.

Görevde olduğu süre boyunca PKK'nın Suriye kolu YPG ile kurduğu ilişkilerle tanınan ABD'li eski yetkili Brett McGurk'ün, Joe Biden döneminde tekrar göreve geleceği bildiriliyor.

ABD'nin yeni başkanı olarak 20 Ocak'ta göreve başlaması beklenen Biden'ın McGurk'e ekibinde yer vereceği ifade ediliyor.

New York Times'ın haberine göre McGurk, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika masasının başkanlığını yapacak.

Brett McGurk ve YPG

ABD'nin IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi olarak 23 Ekim 2015 – 31 Aralık 2018 tarihleri arasında görev yapan McGurk, YPG ile "diplomatik teamüllerin ötesinde" bir ilişki kurmasıyla gündeme gelmişti.

Bölgede IŞİD'e karşı yürütülen savaşın en üst düzey siyasi isimlerinden olan Brett McGurk, birçok YPG/PKK yetkilisiyle iyi ilişkilere sahipti.

McGurk için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Brett McGurk kesinlikle PKK ve YPG'ye net bir şekilde destek vermektedir." ifadesini kullanmıştı.

McGurk'un 2019 yılının Şubat ayında görevi bırakmayı planladığı, ancak Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararı sonrası tepki olarak görevi bıraktığı belirtiliyordu.

Brett McGurk daha önce YPG/PKK'nın komutanlarına taziyede bulunmak, YPG'ye yönelik askeri ve siyasi yardımları koordine etmek, YPG'den plaket almak gibi olaylarla gündeme gelmişti.

plaketmcgurk.jpg

McGurk, Suriye'deki muhaliflere yönelik başarısız eğit-donat projesiyle de anılan bir isimdi.

McGurk'ün göreve başlaması halinde bölgede YPG'ye yönelik ABD desteğinin ciddi şekilde artacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

DİĞER GELİŞMELER