11:48 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Yemen’de yeniden hareketlilik başladı

Yemen’de faaliyet gösteren Husilerin yeniden saldırı başlattığı bildirildi.

Husiler Yemen’in Marib kentine yeni bir saldırı dalgası başlattı.

Marib bölgesinde aralıksız çatışmalar yaşandığı ve Husilerin yeni bölgeleri ele geçirdiği bildiriliyor.

Suudi Arabistan’ın ise Husilerin bu ilerleyişine karşılık hava saldırısı gerçekleştirmekte zorluk yaşadığı kaydedildi.

Yağmurların şiddetli olduğu Ekim ayında başlayan saldırı, hava şartları nedeniyle askeri hava araçlarının kullanılmasını zorlaştırıyor.

Husiler kimdir?

Husi Hareketi 1992 yılında İran desteği ile kurulan Genç Müminler Hareketinin devamıdır. Bu hareket Zeydilerin Sünnileşmesine tepki olarak ve İran’ın bölgedeki siyasetinde araç olmak üzere Zeydi’lerin daha katı bir Şii kimliğe bürünmeleri için Şii misyonerliği yapmıştır.

Liderliğini Hüseyin Bedruddin el Husi’nin yaptığı hareket İran desteği ile kısa sürede güçlenmiştir. El Husi 2004 yılında Yemen Ordusu tarafından öldürülmüştür. Husi’ler ağırlıklı olarak Sa’da eyaletinde yaşamaktadırlar. Husi’ler 2004 yılından sonra Sırasıyla Sa’da, El Cavf ve 2012 yılında da Hacca eyaletlerini ele geçirerek aşama aşama başkent Sana’yı kuşatmaya başlamışlardır. Husilerin geniş bir halk desteğine sahip oldukları söylenemez. Ancak yaklaşık 150-200 bine yakın organize olmuş silahlı ve silahsız tabana sahipler. Silahlı güçleri ise en abartılı rakamlarla 30-40 bin arasındadır.

Ele geçirdikleri bölgelerde Sünni halka insanlık dışı muamelelerde bulundukları ve onları Şii olmaya zorladıkları biliniyor.

Kaynak: Mira Haber

DİĞER GELİŞMELER