washington kudus teki abd konsoloslugunun acilisini erteledi 01
washington kudus teki abd konsoloslugunun acilisini erteledi 01

Washington, Kudüs’teki ABD konsolosluğunun açılışını erteledi

Tel Aviv/ Şarku’l Avsat

Tel Aviv’deki yetkililer Naftali Bennett hükümetinin ABD yönetimine Kudüs’teki ABD konsolosluğunu yeniden açmama talebinde bulunduğunu, böyle bir eylemin yeni hükümetin yolunu tıkayacak siyasi zorluklar oluşturabileceğini söylediğini aktardı.

Walla web sitesinin aynı yetkililerden dün (Perşembe) aktardığına göre, Bennett kısa bir süre önce ABD yönetiminden konsolosluğun yeniden açılması sürecini ertelemelerini talep etti. Bennett, muhalefet lideri Binyamin Netanyahu’nun konsolosluğun yeniden açılacağı haberini siyasi bir avantaja çevireceğini iddia etti. Ayrıca Netanyahu’nun yeni hükümetin aciz olduğunu ve ABD Başkanı Joe Biden yönetimine karşı koyamayacağını göstermeye çalışacağı iddiasında bulundu.

ABD yönetimi, göreve ilk başladığı günlerde, Kudüs’teki konsolosluğu Filistinlilerle olan ilişkileri için diplomatik bir temsilcilik olarak yeniden açmayı planladıklarını belirtmişti. ABD yönetimi bu kararla, 2019 yılında Yüzyılın Anlaşmasının reddedilmesi nedeniyle Filistin Yönetimi’ne yönelik cezai tedbirler kapsamında konsolosluğun kapatılması emrini veren Donald Trump yönetiminin politikasının reddedilmesi ve değiştirilmesine atıfta bulundu.

Bu adım ABD konsolosluğunun Tel Aviv’den Batı Kudüs’e taşınmasına odaklanan bir takım adımın peşi sıra geldi. Bu kapsamda İsrail’deki ABD konsolosluğuna bağlı departmanlar bünyesinde düşük profilli Filistin meseleleri için bir daire kuruldu.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, yeni İsrail hükümetinin göreve başlamasından önce geçtiğimiz Mayıs ayında İsrail’e yaptığı bir ziyareti sırasında, ABD yönetiminin Kudüs’teki ABD konsolosluğunu yeniden açacağını duyurmuştu.

Walla web sitesinin aktardığına göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililer geçtiğimiz haftalarda ABD Dışişleri Bakanlığı’na giderek, Kudüs’teki yeni hükümetin istikrarının sağlanması noktasında, konsolosluğun yeniden açılmasının yaz sonuna kadar ertelenmesini talep etti.

İsrailli yetkililer, Biden yönetiminin söz konusu durumdan haberdar olduğunu ve İsrail’in talebini kabul ettiğini belirtti. Bu kapsamda konsolosluğun yeniden açılması noktasında her hangi bir baskının uygulanmayacağı bildirildi. Ayrıca konunun önümüzdeki Eylül ayında yeniden gündeme getirileceği açıklandı. İsrail ve ABD Dışişleri Bakanları, konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmadı.

Eski Başbakan Netanyahu, Blinken ile yaptığı görüşmede, Ramallah veya Abu Dis’te bir ABD konsolosluğunun yeniden açılmasını talep etmişti.

Blinken Netanyahu’nun talebini reddetmiş ve yönetimin konsolosluğun Kudüs’te olmasını istediğini açık bir şekilde belirtmişti. Ardından Netanyahu Blinken’e, söz konusu durumu siyasi olarak kullanmayı amaçladığını söyleyerek, “Konsolosluğu Kudüs’te açmakta ısrar ederseniz, yalnızca siyasi puan toplamama yardım edersiniz” ifadelerini kullanmıştı.

Netanyahu, söz konusu konuyu siyasi amaçları için kullanıyor. Netanyahu, Likud partisinin geçtiğimiz aybaşlarında Knessette’ki toplantısı sırasında bu durumu açıkça ifade ederek, “Bu tehlikeli hükümet, ABD’nin Filistin’in merkezinde yeniden bir konsolosluk açma girişimine karşı koyamayacak” açıklamasını yapmıştı.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …