01:04 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Wagner komutanı: Türkiye’nin müdahalesi sonucu savaşı kaybettik!

Libya’da Hafter’e destek veren Rus Wagner silahlı grubundan itiraf gibi bir açıklama geldi. Paralı asker grubunun eski komutanı Marat Gabidullin, Türkiye’nin müdahalesini dikkate almadıkları için Libya’da savaşı kaybettiklerini açıkladı.

Rusya’nın paralı askeri hizmet veren birimi Wagner’in eski komutanlarından Marat Gabidullin, Libya’daki savaşa ilişkin itiraf gibi bir açıklama geldi. Gabidullin savaşı kaybettiklerini ifade ederken, Wagner’in artık ‘vasıfsız’ savaşçılar kullandığını söyledi.

Grubun eski komutanı “Wagner unsurlarının birçoğu Libya’da maruz kaldığı hayal kırıklığı nedeniyle liderlerine olan güveni yitirdiler. Libya’daki gelişmeleri gerektiği gibi incelemedi ve Türkiye’nin müdahalesini de dikkate almadı. Bu nedenle kaybettik” dedi.

LİBYA’DA GERİ ÇEKİLDİLER

Suriye’de Esed rejimi yanında savaşan Wagner unsurları son olarak Libya’da Hafter’e destek veren milislerin arasında yer almıştı. Hafter’in Trablus’u ele geçirmek için yaptığı hamlelerde başı çeken grup Türk kuvvetleri karşısında geri adım atmak durumunda kalmıştı.

Trablus’un 6 km güneyine kadar ulaşan Hafter saflarındaki Wagner unsurları, Türkiye’nin Libya’daki meşru hükümete verdiği desteğin ardından Tarhuna’ya çekilmişti. Özellikle anlaşma görüşmeleri sırasında Wagner’in Cufra hava üssüne çekilmesi, savaştaki dengelerin en somut göstergelerinden biri olmuştu.

“LİBYA’DA KAYBETTİK”

Rusya’da çatışma alanlarını inceleyen Meduza adlı haber sitesine konuşan Wagner’in eski komutanlarından Marat Gabidullin, Libya’daki savaşı kaybetmelerinin ciddi özgüven kaybına neden olduğunu söyledi.

Gabidullin, Türkiye’nin askeri müdahalesinin dikkatli şekilde incelenmediğini ve bu durumun Wagner unsurları içerisinde ciddi hayal kırıklığına neden olduğunu belirtti. Eski Wagner komutanı “Wagner unsurlarının birçoğu Libya’da maruz kaldığı hayal kırıklığı nedeniyle liderlerine olan güveni yitirdiler. Libya’daki gelişmeleri gerektiği gibi incelemedi ve Türkiye’nin müdahalesini de dikkate almadı. Bu nedenle kaybettik” dedi.

DİĞER GELİŞMELER