05:25 Perşembe / 18 Nisan 2024 | 9 Şevval 1445

Ukrayna: Güvenliğimiz Türkiye gibi dostlara bağlı

Ukrayna Dmitro Kuleba, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Ukrayna ziyaretini değerlendirdi. Bakan Kuleba, “Güvenliğimiz, gibi gerçek dostlarla ortaklığa bağı.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ülkesinin 7 senedir Rusya'nın saldırganlığından muzdarip olduğunu belirterek “Ukrayna, üyesi olmadığından diğer ülkelerden bir garantisi yok, güvenliğimiz kendimize ve şimdi Türkiye gibi gerçek dostlarla partnerliğe bağlı.” dedi.

Kuleba, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile beraber katıldığı, Lviv İvan Franko Ulusal Üniversitesindeki “Modern Trendlerin Ön Saflarında Diplomasi: Uluslararası Diplomasiye Yeni Bir İçerik Kazandırmak” adlı panelde konuştu.

Çavuşoğlu'nun ziyaretinden dolayı memnuniyetini ifade eden Kuleba, Türk mevkidaşının Ukrayna'nın egemenliğini en zor zamanlarda savunduğunu hatırlattı.

Kuleba, Çavuşoğlu'nu kişisel gayretleri sayesinde Donbas'ta yaralanan ve Antalya'da tedavi gören 1000'den fazla Ukraynalıyı ziyaret edebildiğini belirterek ayrıca 2018'de Başkan Recep Tayyip 'ın Ahtem Çiygöz ve Hilmi Umerov'un kurtulmasında önemli rol oynadığına dikkati çekti.

Türkiye'nin ın başında Ukrayna'ya malzeme ı gönderdiğini hatırlatan Kuleba, bu yaz da Türkiye'deki yangınlarda ülkesinin derhal uçak ve gönderdiğini söyledi.

Kuleba, bugün iki ülkenin ortak görevleri olduğunu belirterek Rusya'nın Kırım'ı ve Karadeniz'i askerileştirmesinin önemli bir tehdit olduğunu aktardı.

2014'ten bu yana Rusya'nın Kırım'da askeri varlığını 3 kat artırdığına dikkati çeken Kuleba, bunu göz önüne alarak 2020'de Quadriga formatını başlattıklarını söyledi.

“GÜVENLİĞİMİZ, TÜRKİYE GİBİ GERÇEK DOSTLARLA ORTAKLIĞA BAĞLI”

Kuleba, Ukrayna'nın, 7 senedir Rusya'nın saldırganlığından muzdarip olduğunu belirterek “Ukrayna, NATO üyesi olmadığından diğer ülkelerden bir güvenlik garantisi yok, güvenliğimiz kendimize ve şimdi Türkiye gibi gerçek dostlarla ortaklığa bağlı.” diye konuştu.

Ukrayna'nın aktif diplomasisiyle bölgesel ittifaklar kurmaya başladığını ve Kırım Platformu'nu başlattığını aktaran Kuleba, 46 yabancı delegasyonun platforma katıldığını ve Türkiye'nin desteğinden memnun olduklarını ifade .

Antalya Diplomasi Forumu'na katıldığında Ukraynalı turistleri görmekten memnun olduğunu belirten Kuleba, dün de Türk iş adamlarını Lviv'de görmekten memnun olduğunu ve iki ülkenin arasında eğitim iş birliğini artırmada anlaştıklarını ifade etti.