13:57 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Türkiye’ye Doğu Akdeniz’de sözde gözdağı: Tatbikat yapacaklar!

Doğu Akdeniz’de Yunanistan yeni bir gerilimin fitilini ateşliyor. Medusa Tatbikatı’na Rum Yönetimi ve Mısır’ın yanısıra bu yıl ilk kez Fransa ve BAE de katılacak. Türkiye’nin bölgedeki faaliyetlerini savaşçıl bulan bu devletler, Medusa tatbikatında boy gösterecek.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Yunanistan ve Mısır’ın yıllık planlı tatbikatı Medusa, Doğu Akdeniz’de gerçekleştirilecek. Bugün başlayacak olan tatbikat 6 Aralık’a kadar devam edecek.

DOĞU AKDENİZ’DE YENİ TAHRİK

Türkiye’nin barışçıl adımlarına karşılık her türlü provokasyondan geri kalmayan Yunanistan, yıllık gerçekleştirdiği tatbikatına bu yıl da Fransa ve BAE’yi de davet etti.

İskenderiye ve Kahire FIR Hattı içerisinde gerçekleştirilecek tatbikatın arama-kurtarma, elektronik savaş, yüzey tatbikatları ve denizcilik oluşumları olmak üzere üç aşamada icra edileceği duyuruldu.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Türkiye, bu yıl ilk kez Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de katılacağı tatbikatı, Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı kurulan şer ittifakının gerginliği tırmandırma çabalarının bir örneği olarak değerlendirdi.

Milli Savunma Bakanlığı, “Yunanistan; bölgede gerilimi tırmandırmaya, provokatif taciz ve ihlallerini sürdürmeye, diyalog yerine sürekli üçüncü taraflara gitme yolunu seçerek uzlaşmaz bir tutum sergilemeye devam etmektedir” açıklamasında bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı Basın Ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden Binbaşı Pınar Kara, yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

“Türkiye karşıtlığında birleşerek Ağustos ayından itibaren tatbikat üzerine tatbikat düzenlemek suretiyle Akdeniz’de gerginliği tırmandırma çabalarına Yunanistan, GKRY, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır bir yenisini daha eklemiştir. 30 Kasım’da Mısır açıklarında başlayacak Fiili Müşterek Birleşik tatbikata, 5 ülke deniz ve hava kuvvetleri unsurlarıyla katılacak, tatbikat 6 Aralık’a kadar devam edecektir. Türkiye her zaman sorunların barış, diyalog, iyi komşuluk ve müttefiklik ruhu içerisinde çözülmesinden yanadır. Söz konusu tatbikat gerginliği arzulayan, barış ve diyalogdan kaçan tarafları bir kez daha göstermiştir.”

DİĞER GELİŞMELER