14:45 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Türkiye’den, Rusya’nın arabuluculuk teklifine tepki: “Rum yönetimi muhatabımız değil”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’un “Eğer isterlerse Türkiye ile Güney Kıbrıs arasında arabuluculuk yapmaya hazırız” açıklamasına tepki göstererek, “Rum yönetimi bizim muhatabımız değil. Rusya isterse KKTC ile Rum yönetimi arasında şeffaf ve dengeli bir arabuluculuk yapabilir” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçtiğimiz hafta Güney Kıbrıs’a ziyaretinden önce ülke basınına verdiği demeçte, “Eğer her iki taraf da ilgilenirse, Kıbrıs Rum Yönetimi ile Türkiye arasında iyi komşuluğun inşasına katkıda bulunmaya hazırız” demişti.

Rusya’dan Doğu Akdeniz açıklaması! Güney Kıbrıs ve Türkiye’ye ilginç teklif

NTV’nin canlı yayına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşının bu teklifine tepki gösterdi. Güney Kıbrıs’ın Türkiye’nin değil KKTC’nin muhatabı olduğunu söyleyerek, “Rum yönetimi bizim muhatabımız değil. Rusya isterse KKTC ile Rum yönetimi arasında objektif ve dengeli bir arabuluculuk yapabilir. Rum yönetiminin muhatabı KKTC’dir. Lavrov’a dah öncede söylemiştim. Arabuluculuk yapmak istiyorsanız adanın Türk tarafına da geçip onları da dinleyeceksiniz” ifadelerini kullandı.

PYD, Moskova’da anlaşma imzalayıp Lavrov ile görüştü! Türkiye’den sert tepki

Başkent Moskova’da YPG ile bir partinin imzaladığı sözde anlaşmaya da değinen Çavuşoğlu, “YPG/PKK konusunda… Birçok isimleri var ama hepsi aynı. PKK’nın türevleri ve yapılanmaları. ABD ile Rusya arasında rekabet var. Bize de öyle söylüyorlar. ‘Biz bırakırsak kontrol onlara geçer…’ Sahada birlikte çalıştığımız, çaba sarfettiğimiz, İdlib’de ateşkesi kalıcı hale getirmeye çalıştığımız Rusya’nın terör örgütü ile angajmanını biz kabullenemeyiz” dedi.

KAYNAK: HABER7

DİĞER GELİŞMELER