23:42 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Tunus Meclisinden Kays Said’e red!

Tunus meclisi, Cumhurbaşkanı Kays Said’in, yasama organının çalışmalarını dondurmanın da aralarında bulunduğu olağanüstü yetkileri elinde toplamasını reddettiğini açıkladı.
 
Tunus meclisinden yapılan yazılı açıklamada, 1 Ekim 2021’in, 2019-2024 parlamento dönemi için üçüncü meclis oturumunun ilk günü olduğu kaydedildi.
Açıklamada, Cumhurbaşkanı Said‘in 80. maddeyi Anayasa’ya aykırı şekilde etkinleştirmesinin reddedildiği, parlamentonun yetkilerinin dondurulması ve ardından askıya alınmasıyla ilgili tüm kararlarının geçersiz sayıldığı ifade edildi.
 
Meclisin açıklamasında, 117 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın, Tunus Anayasası’nın fiili bir ihlali olduğu ve parlamentonun yetkilerini gasbettiği ve tüm yetkilerin tek bir kişinin elinde ürkütücü bir şekilde bir araya gelmesine neden olduğu belirtildi.
Açıklamada, Said’e kararnameyi geri çekmesi, parlamentonun yetkilerini dondurmayı kaldırması, devletin bütünlüğünü ve halkın birliğini tehdit eden tehlikeli krizden çıkış yollarını tartışmak için kimseyi dışlamayan bir ulusal diyalog başlatması çağrısında bulunuldu.
 
Meclisin açıklamasında, parlamentonun kapatılması ve bunun sonucunda bu kurumun hayati çıkarlarının bozulması, memur ve işçilerin mesleki görevlerini yerine getirmesinin engellenmesinden tamamen Said’in sorumlu olduğuna işaret edildi.
 

DİĞER GELİŞMELER