13:59 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Tarihte Uçan İlk İnsan: Abbas İbn Firnas

Abbas ibn Firnas, 810-887 yılları arasında yaşamış Endülüslü bir İslam bilginidir. Endülüs’ün Ronda bölgesindeki bir köyde doğmuş, Kurtuba’da büyümüş ve burada tahsil görmüştür.

Tarihi kaynaklarda İbn Firnas’ın Kurtuba Camiisi’nden atlayarak, uzun süre kuşlar gibi süzüldüğü daha sonra yere indiği bilgisine rastlanır. Bazı kayıtlara göre bu büyük alim, iniş esnasında hafif şekilde yaralanmış ancak vazgeçmemiş, daha sonra da uçma deneylerini sürdürmüştür. Bugün bazı Arap ülkelerinde bulunan havaalanları, hava üsleri ve eğitim merkezleri onun adını taşımaktadır. NASA da, Ay’da bulunan 89 km çapındaki bir kratere, onun bilim dünyasına sunduğu katkıların bir gereği olarak İbn Firnas adını vermiştir.

İbn Firnas’ın bilimsel çalışmaları uçmakla sınırlı değil. Aynı zamanda kumdan cam imalatını ilk bulan kişi (gözlüğün mucidi) olarak tarihe geçmiş, ve kaya kristallerini kesme yöntemini geliştirmiştir…

Meraklı ve araştırıcı bir karaktere sahip olan Abbas b. Firnâs, uzayı temsil eden bir gök küresi kurmuş ve sonraları Avrupa’da astronominin gelişmesinde tesiri olan Sindhind tablolarının çizimlerini yapmıştır.  I. Muhammed’e takdim etmek üzere, daha önce benzeri görülmemiş menkane (mîkate) adı verilen bir de saat imal etmiştir. Yaptığı birçok keşifle ve Doğu ilimlerini Batı’da yayma çabalarıyla çağdaşlarının dikkatini çeken Abbas b. Firnâs’a I. Hakem, “Hakîmü’l-Endelüs” unvanını vermiştir.

Libya’da onun onuruna posta pulu basıldı. Irak’ta Bağdat Uluslararası Havaalanı’nda onun anısına bir heykel dikildi. Bağdat’ın kuzeyinde İbn Firnas Havaalanı’na onun adı verildi.

Kaynak: Mira Haber

DİĞER GELİŞMELER