18:41 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Taliban tüm mahkumların serbest kalmasını istiyor

Taliban ile ABD arasında yapılan son görüşmede, Afganistan’da kalan tüm mahkumların serbest bırakılması konusu ele alındı.

Taliban ile ABD arasında yapılan son görüşmede, Afganistan’da kalan tüm mahkumların serbest bırakılması konusu ele alındı.

Diplomatik kaynakların aktardığı bilgilere göre, Taliban’ın Siyasi Ofis Şefi Molla Abdulgani Birader liderliğindeki Taliban heyeti, ABD Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Afganistan’daki ABD güçlerinin komutanı Scott Miller ve ABD heyeti ile görüştü.

Görüşmede, ABD ile Taliban arasında 29 Şubat 2020 tarihinde imzalanan anlaşmanın hükümlerinin uygulanması süreci ele alındı.

Taliban aynı zamanda ABD tarafını, Afganistan’da devam eden ihlallere karşı uyardı.

Afganistan’da mahkumların serbest bırakılması

Görüşmede ele alınan en önemli konulardan biri de, Afganistan’da kalan tüm mahkumların serbest bırakılması ve Taliban liderlerinin ABD tarafından yaptırım listelerinden çıkarılmasıydı.

Tarafların, bu iki konu üzerinde özellikle durduğu kaydedildi.

Taliban ile ABD arasında imzalanan anlaşmada, öncelikle Taliban mensubu 5 bin, Kabil hükümeti üyesi bin mahkumun serbest bırakılacağı kararlaştırılmıştı. Anlaşmada, bunun ardından 3 ay içerisinde geriye kalan tüm mahkumların bırakılacağı ifade ediliyordu:

“Birleşik Devletler tüm ilgili taraflar ile, tüm ilgili tarafların işbirliği ve onayıyla bir güven inşa edici tedbir olarak, savaş esirlerinin ve siyasi tutsakların süratle serbest bırakılması için bir plan üzerine derhal çalışmaya başlayacağını taahhüt eder. Birleşik Devletler tarafından bir devlet statüsünde tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan İslam Emirliği mensubu beş bine kadar (5000) esir ve diğer tarafın bin (1000) esiri, Afganlar-arası görüşmelerin ilk günü olan 10 Mart 2020, Hicri ay takvimine göre 15 Recep 1441, Hicri güneş takvimine göre 20 Hût 1398 tarihinde serbest bırakılacaktır. İlgili taraflar müteakip üç ay süresince geriye kalan tüm tutsakları serbest bırakma hedefindedir. Birleşik Devletler bu hedefi tamamlamayı taahhüt eder.”

Öte yandan ABD, Taliban’a yönelik yaptırımları da kaldıracağını anlaşma metninde taahhüt etmişti:

“Afganlar-arası müzakerelerin başlamasıyla Birleşik Devletler, Birleşik Devletler tarafından bir devlet statüsünde tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan İslam Emirliği üyelerine karşı mevcut ABD yaptırımlarına ve başlarına konulan ödül listelerine, bu yaptırımları 27 Ağustos 2020, Hicri ay takvimine göre 8 Muharrem 1442, Hicri güneş takvimine göre 6 Sunbula (Başak) 1399 tarihine kadar kaldırma hedefiyle, idari inceleme gerçekleştirecektir.

Afganlar-arası müzakerelerin başlamasıyla Birleşik Devletler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ve Afganistan’ın diğer mensuplarıyla, Birleşik Devletler tarafından bir devlet statüsünde tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan İslam Emirliği mensuplarını yaptırım listesinden çıkarmak için, bu amacı 29 Mayıs 2020, Hicri ay takvimine göre 6 Şevval 1441, Hicri güneş takvimine göre 9 Cevza (İkizler) 1399 tarihine kadar gerçekleştirme amacıyla diplomatik çabalara başlayacaktır.”

 

DİĞER GELİŞMELER