01:01 Çarşamba / 17 Nisan 2024 | 8 Şevval 1445

Taliban kilit şehri ele geçirdi!

Afganistan’da Taliban örgütü, İran sınırında stratejik açıdan kilit öneme sahip İslam Kala şehrinde kontrolü ele geçirdiğini duyurdu.

Taliban üyeleri son paylaştıkları sosyal medya mesajında ülkenin yüzde 85’inin kontolünü de aldıklarını öne sürdü.

Afganistan İçişleri Bakanı Tarık Arian yaptığı açıklamada İran sınırındaki İslam Kala’nın Taliban’a geçtiğini doğrularken, güvenlik güçlerinin bölgede konuşlandığını şehri geri alma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

 
 

ABD’nin haziran ayı içerisinde Amerikan ve NATO askerlerinin büyük bir bölümünü Afganistan’dan çekmesinin ardından Taliban örgütünün ülkedeki hızlı ilerleyişi de devam ediyor. Taliban yaptığı açıklamada Afganistan’daki 400’den fazla şehrin 3’te 1’inde kontrolü eline geçirdiğini açıklarken son olarak İran sınırı üzerinde hakimiyet sağladı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mucahit merkeze 120 kilometre uzaklıkta bulunan İslam Kale Sınır Kapısı geçişlerinin de artık örgüt yönetiminde yapıldığını açıkladı.

Taliban, haziran ayının son haftasında başlattığı saldırılarda Özbekistan ve Tacikistan sınırındaki ilçelerin tamamına yakınını aldı. Özbekistan’a açılan en önemli ticaret güzergahı olan Hayratan Sınır Kapısı’nı iki yönden kuşatan Taliban, güney batıdaysa Gazni vilayetine yoğunlaştı.

Taliban, Badahşan, Tahar, Gazni, Herat ve Vardak gibi önemli şehirlere de şiddetli saldırılarla baskısını artırdı. Taliban kontrolündeki ilçe merkezi sayısının da 200’ü geçtiğini açıklamıştı. Taliban’ın şehir merkezleri yerine bu kentlerin ilçelerine saldırmasıysa dikketi çekiyor.

Rusya’dan Afganistan’daki taraflara sükunet çağrısı

Öte yandan Taliban örgütünün İslam Kala’nın kontrolünü ele geçirmesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

Moskova, Afganistan’da Taliban ve Kabil hükümeti güçlerine itidal çağrısı yaparken, Rusya liderliğindeki CSTO askeri kuvvetlerinin sınırlardaki saldırgan ve provokasyonları önlemek için harekete geçeceğini bildirdi.

Biden: Kabil muhtemelen ülkenin konrolünü sağlayamayacak

ABD Başkanı Joe Biden, perşembe akşamı Amerikan askerlerinin Afganistan’daki görevinin 31 Ağustos’ta sona ereceğini açıklamış ve orduyu “hızlı ve güvenli” bir şekilde geri çekeceklerini söylemişti.

Biden, başka bir Amerikan neslini savaş için Afganistan’a göndermeyeceğini belirterek, Kabil merkezi hükümetinin Taliban örgütüne karşı muhtemelen ülkedeki kontrolü “sağlayamacağını” açıklamıştı.

Biden önderliğindeki Washington hükümeti, nisan ayında yaptığı açıklamayla Afganistan’daki tüm askeri birliklerini çekeceklerini açıklamış ve 20 yıl süren ABD işgaline son vereceklerini duyurmuştu. ABD resmi olarak ilk askerlerini mayıs ayında geri çekmişti.

DİĞER GELİŞMELER