suudi arabistan dan tunus a kovid 19 yardimi 01
suudi arabistan dan tunus a kovid 19 yardimi 01

Suudi Arabistan’dan Tunus’a Kovid-19 yardımı

Suudi Arabistan bugün (Çarşamba) salgınla olan mücadelesine yardımcı olmak amacıyla Tunus’a 1 milyon doz aşının yanı sıra, sağlık malzemelerinin de bulunduğu bir yardım uçağı gönderdi.

Yardım uçağı, Kral Selman bin Abdulaziz’in salgının etkileriyle mücadele noktasında Tunus’a tıbbi ve önleyici ekipman gönderme direktifleri doğrultusunda, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in talebine yanıt olarak gönderildi.

Yardımlar, 1 milyon doz Kovid-19 aşısı, 190 solunum cihazı, 319 oksijen konsantratörü, 150 tıbbi yatak ve 50 adet yaşamsal belirti monitörünü kapsıyor. Bunun yanı sıra 4 milyon tıbbi maske, 500 bin tıbbi eldiven, 180 tansiyon cihazı, 25 infüzyon pompası, 9 elektro şok cihazı, 15 video laringoskop cihazı ve 5 adet EKG cihazının yardım uçağında bulunduğu belirtildi.

Kraliyet Mahkemesi Danışmanı Abdullah el-Rabiah SPA’ya yaptığı açıklamada;

“Söz konusu cömert direktif, iki ülke liderliklerini birbirine bağlayan ilişkilerin derinliğini ortaya koyuyor.”

Öte yandan Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, dün Suudi Arabistan’ın Tunus Büyükelçisi Dr. Abdulaziz Saker ile bir araya geldi. Tunus Cumhurbaşkanı Kral Selman’a, Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalara Merkezi’ni, Kovid-19 salgını ile mücadelesine katkıda bulunacak şekilde Tunus’a acil tıbbi ve önleyici ekipman desteği sağlamaya yönlendirdiği için teşekkür etti. Büyükelçi açıklamasında, Krallığın ihtiyaç duyulduğunda kardeş ve dost ülkeleri desteklemek için hiç bir çabadan kaçınmadığına, her zaman yardım eli uzatmaya çalıştığına ve tereddüt etmeden yardım etmeye hazır olduğuna dikkati çekti.

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dün (Salı), Kovid-19 ile mücadelesine destek olmak amacıyla, Tunus’a 500 bin doz aşı taşıyan bir yardım uçağı gönderdiğini duyurdu.

BAE resmi haber ajansına (WAM) göre, söz konusu yardım, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın, Tunus halkının Kovid-19 ile mücadelesindeki sağlık koşullarının iyileştirilmesi noktasındaki direktifleri doğrultusunda geldi.

BAE’nin Tunus Büyükelçisi Raşid el Mansuri, BAE’nin 2020 yılının Kasım ayında da Tunus’a yardım gönderdiğini belirterek, söz konusu gönderilen yardımların ilk olmadığını vurguladı. Kasım ayındaki yardım uçağının, solunum cihazları, bu amaca uygun mobil üniteler ve sağlık personelleri için koruyucu ekipmanların yanı sıra, 11 ton tıbbi ekipman ve test kitini taşıdığı belirtildi.

Reuters’e göre, Tunus’taki aşı kampanyası diğer ülkeleri oldukça geriden takip ediyor. Ülkede şuana kadar 11,6 milyonluk nüfusun yalnızca 730 bininin aşılandığı bildirildi.

Tunus Pazartesi günü 4 bin 300 yeni vakanın yanı sıra Kovid-19 kaynaklı 106 ölüm kaydetti. Ülkedeki toplam vaka sayısının şu ana kadar 500 bini aştığı ölüm sayısının ise 16 bin 500’e ulaştığı bildirildi.

Riyad/ Şarku’l Avsat

 

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …