10:26 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Suriyeliler hakkında bilinen doğrular ve yanlışlar

Suriyeli mültecilerle ilgili her gün asılsız iddialar ortaya atılıyor, nefret dilinin hakim olduğu bu iddiaların hemen hemen hepsi asılsız. Kamuoyunun bilinçlenmesi adına doğru bilinen yanlışları sıraladık;

Suriyeliler dilencilikle mi geçiniyor? 

İddia:

”Suriyeliler dilencilikle geçiniyor”

Gerçek:

İçisleri Bakanlığı’nın verilerine göre, ülke genelinde 17 ve 27 Mayıs tarihlerinde gerçekleştiren ”Huzurlu Sokaklar” uygulamalarında dilencilik suçuyla ilgili olarak toplam 3 bin 46 işlem yapılmıştır. Bunlardan yapılan ilk uygulama da 149 kişinin ikinci uygulamada ise 230 kişinin Suriyeli olduğu tespit edilmiştir. Yakalananlardan bazıları Suriyeli kılığına girdiği anlaşılmıştır. 

Suriyeliler üniversiteye sınavsız mı giriyor?

İddia: 

”Suriyeliler üniversiteye sınavsız giriyor”

Gerçek:

Yabancı uyruklu öğrencilere hangi kanuna tabiyse, Suriyeli öğrenciler de o kanuna tabidir. Örneğin bir İngiliz genci Türkiye’de üniversite okumak için hangi kurallara uyuyorsa, Suriyeli gençlerde aynı kurallara uyma mecburiyetindedir. Türkiye’de sınavsız üniversite okuyan tek bir Suriyeli yoktur.

Suriyeliler devletten maaş alıyor mu?

İddia:

”Suriyelilere Kızılay Kart dağıtıyor, devletten maaş alıyorlar”

Gerçek:

Suriyelilere dağıtılan Kızılay Kartı’nın üzerinde görülen Avrupa Birliği logosu bu kartlara yatırılan paranın AB’den geldiğini göstermektedir. AB’den gelen yardımlar bu kart aracılığıyla dağıtılmaktadır. Suriyelilerin maaş aldıkları iddiası doğru değildir.

Suriyelilerin tüp bebek masraflarını SGK mı karşılıyor?

İddia:

”Suriyelilerin tüp bebek masraflarını SGK karşılıyor”

Gerçek:

Suriyelilerin sağlık problemleriyle SGK değil AFAD ilgilenmektedir. AFAD, Suriyelilere yönelik sağlık desteğini acil durumlar ve hayati hastalıklar için vermektedir. Tüp bebek, diş ve protez tedavilerinden hiçbir Suriyeli ücretsiz faydalanamamaktadır.

Suriyeliler PTT’den maaş alıyor mu?

İddia:

”Suriyeliler PTT’den maaş alıyor”

Gerçek:

UNCHR belirli aralıklarla tek seferlik olmak üzere Suriyelilere yardım göndermektedir. Bu yardımlar PTT kart üzerinden dağıtılmaktadır. Suriyeliler toplamda 60 ile 90 TL arasında değişen nakit yardımları PTT üzerinden almaktadır.

Suriyelilerin suç işleme oranı çok fazla mı?

İddia:

”Suriyelilerin suç işleme oranı çok fazla”

Gerçek:

Suriyelilerin Türkiye’de işlenen toplam suçlara oranı Türkiye’deki nüfusları göz önünde bulundurulduğunda ülkemiz genel suçlarına göre oldukça azdır. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Suriyelilerin karıştıkları olayların Türkiye’deki toplam asayiş olaylarına oranı 2014-2017 yıllarında yıllık ortalama yüzde 1.32’dir.

Suriyeliler arabaları için vergi ödemiyor mu?

İddia:

”Suriyeliler arabaları için vergi ödemiyor”

Gerçek:

Trafik şube veya bürolarına kayıtlı motorlu kara taşıtı olan herkes, motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ödemektedir. Herkes gibi Suriyeliler de sahip oldukları araçları için MTV ödemekle, sigorta ve fenni muayene gibi işlemleri yaptırmakla yükümlüdürler.

Suriyeliler seçimlerde oy kullanacak mı?

İddia:

”Seçimlerde Suriyeliler oy kullanacak”

Gerçek:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan hiç kimsenin seçimlerde oy kullanma hakkı yoktur. Türkiye’de yapılan seçimlerde ve halk oylamalarında oy kullanabilmek için ilk şart T.C vatandaşı olmaktır.

TOKİ evleri Suriyelilere bedava mı verilecek?

İddia:

”TOKİ evleri Suriyelilere bedava verilecek”

Gerçek:

”TOKİ’den ev sahibi olmanın ilk şartı T.C vatandaşı olmaktır. Suriyeliler Türk vatandaşı olmadıkları için TOKİ’den ev satın alamazlar. TOKİ yabancılara ev satışı yapmamaktadır. Yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan parasını ödese bile TOKİ’den ev satın alamaz.

Suriyeliler devlet memuru olarak mı işe girecekler?

İddia:

”Suriyeliler devlet memuru olarak işe girecek”

Gerçek:

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda 48. Maddesinde açıkça belirtildiği gibi devlet memuru olmanın ilk şartı T.C vatandaşı olmaktır. Suriyeliler Türk vatandaşı değillerdir. Suriyeliler Türkiye’de geçici koruma kapmasında yaşamaktadırlar. Yabancıların memur olma hakları yoktur.

İş yeri açan Suriyeliler vergi ödemiyor mu?

İddia:

”İş yeri açan Suriyeliler vergi vermiyor”

Gerçek:

Suriyeliler, her Türk vatandaşı ya da Türkiye’de yaşayan yabancılar gibi kanuni gereklilikleri yerine getirerek iş yeri açabilir. İş yeri açan her Suriyeli vergi mükellefidir.

Kaynak: UMHD

DİĞER GELİŞMELER