sudan da tarihi anlasma 01
sudan da tarihi anlasma 01

Sudan’da tarihi anlaşma

Sudan hükümeti ve isyancı liderler, 17 yıllık çatışmayı sona erdirmek için tarihi bir barış anlaşması üzerinde uzlaştılar.

Sudan hükümeti ile isyancı olarak nitelenen grupların liderleri arasında, 17 yıllık çatışmayı sona erdirmek için çok önemli bir ilk adım olarak görülen tarihi bir barış anlaşması üzerinde fikir birliği sağlandı.

Devlet medyası, Darfur ve güney eyaletlerinden Sudan Devrimci Cephesi ittifakının hükümetle anlaşma imzaladığını açıkladı.

Resmi haber ajansı SUNA yaptığı açıklamada, 2019’un sonlarından bu yana uzun süredir devam eden müzakerelere ev sahipliği ve arabuluculuk yapan komşu Güney Sudan’ın başkenti Juba’da daha önceden planlandığı gibi bugün (pazartesi) resmi bir imza töreni gerçekleştiğini duyurdu.

Darfur’un batı bölgesi ile Güney Kordofan ve Mavi Nil’in güney eyaletlerinden isyancı grupların bir ittifakı olan Sudan Devrimci Cephesi (SRF), Cumartesi günü geç saatlerde hükümetle bir barış anlaşması imzalamak üzere olduklarını açıklamıştı.

SRF liderleri, anlaşmayı imzaladıktan sonra kutlama yapmak için kendilerine ait zafer sembolü olarak yumruk kaldırdı.

Ancak, isyancı güçlerin kuzey kanadında, Abdül Wahid el-Nur liderliğindeki Sudan Kurtuluş Hareketi grubu ve Abdülaziz el-Hilu liderliğindeki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi grubu anlaşmayı imzalamayı reddetti ve imza törenine katılmadı.

Öte yandan, hükümet yetkilileri ise anlaşmanın, kapıyı açık bırakmak ve süreci gözlemlemek adına sadece “paraflandığını” ve imzalanmadığını belirttiler.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …