09:25 Salı / 19 Mart 2024 | 9 Ramazan 1445

Sudan Ordusu Komutanı Burhan: Darbe yapmadık…

Sudan Ordusu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, silahlı kuvvetlerin Sudan halkının hayallerini gerçekleştirmek için her türlü tavizi verdiğini söyleyerek, “Geçen hafta gördüğümüz tehlikeler ülkeyi iç savaşa sürükleyebilirdi” dedi.

Burhan bugün düzenlediği basın toplantısında, gerçekleşen olayın darbe değil, geçiş sürecini düzeltme girişimi olduğunu savundu.

Başbakan Abdullah Hamduk’un inisiyatifinin belirli bir küçük grup tarafından gasp edildiğini dile getiren Burhan, “Geçen hafta silahlı kuvvetlere yönelik bir saldırı ve kışkırtmaya tanık olduk” diyerek, orduya karşı bir düşmanlık hissettiklerini söyledi.

Başbakan Hamduk’un inisiyatifinin birkaç kez onaylandığını dile getiren Burhan, Özgürlük ve Değişim Güçleri’nin buna katılmayı reddettiğini ve silahlı kuvvetlerin krizi çözmek için Başbakan’a 3 seçenek sunduğunu ekledi.

Burhan, bir sonraki hükümetin herhangi bir siyasi güç içermeyeceğini ve teknokrat bir hükümet olacağını dile getirerek, gerekli kurumlar kurulur kurulmaz olağanüstü halin kaldırılacağı ve internet hizmetlerinin kademeli olarak geri geleceğini ifade etti.

Geçiş hükümeti tarafları arasındaki güven eksikliğinin Cuba’da barış anlaşmasının imzalanmasından sonra ortaya çıktığını söyleyen Burhan, siyasi güçlerin Sudan sahnesinde tek kalmak istediğini, bunun da ülke birliğini tehdit ettiğini vurguladı.

Burhan, Sudan halkının devrimine yeniden ışıltı kazandırmak için bu adımları attıklarını da ifade etti.

ABD’nin Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman ile siyasi güçler ve ordu arasındaki anlaşmazlığın nasıl çözüleceğini tartıştığını söyleyen Burhan, Hamduk ile olaylardan önceki geceye kadar siyasi katılımın genişletilmesi konusunu görüştüklerini sözlerine ekledi.

Burhan, “Başbakan Abdullah Hamduk evimde tutuklu değil misafirdir. Siyasi güçlerin kendisine dayattığı kısıtlamalardan korumak amacıyla güvenli bir yere aldık. Kısa süre içerisinde kendi evine dönecek” dedi.

Burhan ayrıca, Başbakan’ın sağlık durumunun iyi olduğunu ve bugün evine döneceğini bildirdi.

Bir Egemenlik Konseyi ve tüm eyaletlerin temsil edildiği bir hükümet kurulacağını belirten Burhan, “Anayasa Deklarasyonu iptal edilmedi, sadece sivil partilerle ortaklıkla ilgili maddeler iptal edildi” diye konuştu.

Burhan, “Siyasi geçişe öncülük etmek için sivil bir hükümet kurmaya kararlıyız” diyerek, silahlı kuvvetlerin Yasama Konseyi’nin devrimin gençlerinden oluşmasını istediğini de sözlerine ekledi.

DİĞER GELİŞMELER