21:12 Perşembe / 18 Nisan 2024 | 9 Şevval 1445

Sözde Mareşal Raşid Dostum Özbekistan’a kaçtı

Ata Muhammed Nur ve Raşid Dostum'un Hayratan üzerinden 'a kaçtığı bildirildi.

, Afganistan'ın kuzeyinde Raşid Dostum ve Ata Muhammed'in savunduğu Mezar-ı Şerif'e girdi. Ata Muhammed Nur ve Raşid Dostum'un Hayratan üzerinden Özbekistan'a kaçtığı bildirildi. 'e bağı güçlerin kentten çekildiği iddia ediliyor.

Eski Afganistan Yardımcıı Dostum, Taliban'ın daha önce de birç kez kuzeye gelerek tuzağa düştüğünü ifade etmişti.

Dostum, Mezar-ı Şerif kentinde bazı siyasi liderlerle yaptığı görüşmede, canları pahasına bile olsa kuzeydeki Mezar-ı Şerif kentini Taliban'a karşı savunacaklarını bildirmişti.

Bu konuda diğer siyasi liderlerle komuta merkezi kurduklarını ifade eden Dostum, kendilerine ait tam donanımlı 2 bin 500 kişiyi aşkın gücün Taliban'a karşı savaşmaya hazır olduğunu iddia ediyordu.

Dostum, Mezar-ı Şerif kentinin savunulması için halk güçlerinin yerleştirileceği bölgelerin belirlendiğini ve görev dağılımı yapıldığını sözlerine eklemişti.

?

Raşid Dostum, 15 Ağustos 1954 tarihinde Afganistan‘ın kuzeyinde, Cüzcan Vilayeti'nin bir şehri olan Şibirgan'da doğmuştur. Tam adı ürreşid Raşid Dostum'dur. Özbek asıllıdır.

'nın Afganistan'dan çekilmesinden sonra iktidarda bulunan Necibullah hükümetiyle işbirliğini sürdürdü. Mezar-ı Şerif başta olmak üzere Kuzey Afganistan'daki yedi eyaletin yönetimini ele aldı. Raşit Dostum Cünbüş-i İslami Afganistan adıyla siyasi örgütlenmesini de yaptı.