09:47 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Şii örgüt Ashab-ül Ehlül Hakk’ın tehditlerine, Irak Başbakanı Kazımi’den sert tepki!

Irak’ta silahlı Şii örgüt Ashab-ül Ehlül Hakk, tutuklanan liderlerinin 48 saat içinde bırakılmaması halinde Yeşil Bölgeyi ele geçirme tehdidinde bulundu. Örgütün seferberlik çağrısı sonrası Başbakan Kazımi, Şii milisleri uyararak ‘Karşı karşıya gelmeye hazırız’ mesajı verdi. Ülkede ABD güçlerini alarma geçiren olayın ardından ABD’ye ait 5 tanker uçak ve bilinmeyen sayıda savaş uçağı peş peşe havalandı.

Kazımi, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Halkın güvenlik güçleri ve orduya yasa dışı hareket edenler nedeniyle zedelenen güvenini yeniden kazanmak için sessizce çalıştık. Ülkenin absürt maceraya sürüklenmemesi için sükunet çağrısı yaptık. Ancak gerektiğinde karşı karşıya gelmeye hazırız.” uyarısında bulundu.

Şii milisleri Irak'taki ABD güçlerine karşı seferberlik ilan etti

Kazımi’nin paylaşımı üzerine adının açıklanmasını istemeyen hükümete yakın bir kaynak şunları kaydetti:

“İran’a yakın Şii milis güçlerden Asayib Ehlilhak Hareketi, hükümetin Bağdat Havalimanı’na yapılan bir roketli saldırıdan sorumlu olan mensuplarını tutuklaması üzerine, hükümeti tehdit etmeye başladı. Bunlar, tutuklu bulunan milislerinin serbest bırakılmasını istedi. Aksi halde bu akşam ya da sabaha karşı hükümet binalarını hedef alacakları tehdidinde bulundu. Milis yapı, İçişleri Bakanı’nı da doğrudan tehdit etti.”

ABD’ye ait 5 tanker uçağın Irak üzerinde uçuşu

Kaynak, Milli Güvenlik Müsteşarı Kasım el-Araci’nin yaşananlar üzerine devreye girerek, olayı yatıştırdığını ancak Kazımi’nin tutuklu milisleri serbest bırakmama konusunda ısrarcı olduğunu savundu.

Irak’ta Şii lider Sadr’dan ABD ve İran’a çağrı

Şii milis yapıya bağlı silahlı unsurların Bağdat’ın Risafa yakasının bazı bölgelerinde konuşlandığı iddia edildi.

TERÖR BİRİMLERİ DEVRİYE GEZMEYE BAŞLADI

Bağdat hükümetine bağlı terör birimleri bölgede aralıksız devriyeler gerçekleştiriyor.

ABDULLAH AĞAR UYARDI: DEMEDİ DEMEYİN

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar ülkede yaşanan gerilimle ilgili sosyal medyadan “Şii Silahlı örgüt Ashab-ül Ehlül Hakk’ın tutuklanan liderlerinin 48 saat içinde bırakılmaması halinde Yeşil Bölgeyi ele geçirme tehdidinden sonra Başbakan Kazımi, Şii milislere ‘Karşı karşıya gelmeye hazırız’ mesajı verdi. Demedi demeyin: Büyük maç çıkar.” paylaşımını yaptı

 

DİĞER GELİŞMELER