18:13 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Sarı alarm verildi, 341 kişi kayıp

Çin’in kuzeyi ve kuzeybatısı, Moğolistan’ın Gobi Çölü’nden gelen kum fırtınasının etkisi altında. Başkent Pekin’e uçuşlar iptal edildi ve uzmanların “10 yılın en büyük kum fırtınası” dediği doğa olayıyla ilgili olarak sarı alarm verildi.

Çin Meteoroloji Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, fırtınanın Pekin başta olmak üzere ülkenn Gansu, Şansı ve Hebey bölgelerini etkisi altına aldığı söyledi. 

Fırtına sebebiyle, başkent Pekin’de gökyüzünün sarı renge boyandığı ve gökdelenlerin ‘gözden kaybolduğu’ gözlemlendi. 

Pekin sakinlerinden Flora Zu, Reuters’a yaptığı açıklamalarda “Dünyanın sonu gibi, böyle bir havada gerçekten ama gerçekten dışarıda olmak istemem” ifadelerini kullandı. 

Şinhua haber ajansına göre ise, yaşanan fırtına nedeniyle Moğolistan’da da 341 kişinin kayıp durumda olduğu rapor edildi.

Ayrıca fırtına nedeniyle, Pekin’de bulunan Beijing Daxing Uluslararası Havalimanı’ndaki bütün uçuşlar iptal edildi.

Uzmanlara göre Pekin, büyük Gobi çölüne yakınlığı ve kuzey Çin’deki kurak alanlar nedeniyle Mart ve Nisan aylarında düzenli kum fırtınalarıyla karşı karşıya kalacak.

Potansiyel kum fırtınalarına ilişkin önlemler alan Pekin yönetimi ise, gelen tozu hapsetmek için ağaçlardan oluşan bir ‘büyük yeşil duvar’ ve beraberinde hava koridorları oluşturmuştu. Ancak, yaşanan son fırtınanın ‘kum fırtınası sezonu’ için beklenenden daha büyük boyutta gerçekleştiği tespit edildi.

DİĞER GELİŞMELER