09:56 Salı / 16 Nisan 2024 | 7 Şevval 1445

Salgında korkutan gelişme: İkinci kez kovid geçirenlerin sayıları artıyor

Koronavirüs salgını normalleşme döneminde olmasına karşılık halen artış gösteriyor. Özellikle sirkülasyonun yoğun olduğu yerlerde yüksek bir seyir gösteren hastalığın yayılımı bazı kişilerde yeniden görülmeye başlıyor. Uzmanlar, bu yılın başlarında hastalıkla savaşan binlerce kişinin tekrar hastalanabileceği konusunda uyardı.

Kovid-19 salgını dünya genelinde artışını sürdürmeye devam ediyor. Özellikle normalleşme dönemine karşılık yüksele rakamlar, ikinci bir salgın dönemi ihtimallerini kuvvetlendiriyor. Salgının yeniden yükselmeye başlayan grafikleri arasında bazı hastaların ikinci kez bu virüse yakaladığına ilişkin iddiaları ortaya çıkardı.

Uzmanların bulguları da bu yöndeki iddiaları kuvvetlendirir nitelikte. Bu yılın başlarında hastalıkla savaşan binlerce kişinin tekrar hastalanabileceği konusunda uyardı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) danışmanlarından Profesör Marion Koopmans, Hollandalı hastanın zayıflamış bağışıklık sistemine sahip yaşlı biri olduğunu açıkladı. Hastanın cinsiyeti veya tam yaşı açıklanmadı.

ÖNEMLİ OLAN SIKLIK”

Aynı zamanda Rotterdam’daki Erasmus Tıp Merkezi’ni yürüten Profesör Koopmans, yeniden enfeksiyonların beklendiğini belirterek, “Birinin yeniden enfeksiyonla ortaya çıkması beni endişelendirmiyor. Bu durumun ne sıklıkla ortaya çıktığını anlamamız gerekiyor” dedi.

Belçika televizyonu VRT ise, yaşı açıklanmayan Belçikalı kadın hastanın hafif semptomları olduğunu belirtti. Konuyla ilgili açıklama yapan virolog Profesör Marc Van Ranst, “Bu iyi bir haber değil. Kovid-19’u ilk kez mart ayının ikinci haftasında yakalandı, ardından Haziran ayında ikinci kez enfekte oldu” diye konuştu.

ANTİKOR YENİDEN ÖNLEYEMEDİ

“Bir kez geçiren bir daha yakalanmıyor” noktasında pek çok kanıtlanmamış iddialar gündemdeki yerini korurken, Katholieke Universiteit Leuven’den Profesör Van Ranst, vakanın, hastanın hastalığın ilk nöbeti sırasında geliştirdiği antikorların ikinci bir vakayı önlemek için yeterli olmadığını gösterdiğini söyledi.

Öte yandan bilim insanları, ölü virüs parçalarının vücutta aylarca kalabileceğini ve kişi artık hasta veya bulaşıcı olmasa da bunun pozitif bir test sonucuna neden olabileceğini söyledi. Gerçek bir yeniden enfeksiyon, virüsün iki örneğinin biraz farklı olup olmadığını görmek için genetik test gerektiriyor. Avrupalı hastaların her ikisinde de durum netleştirilmedi, ancak Hong Kong’daki hastanın yeniden enfekte olduğu kanıtlandı.

GENETİK DİZİLİM FARKLILIK GÖSTERDİ

Hong Konglu uzmanlar, geçen gün 33 yaşındaki bir erkeğin Kovid-19 bulaşıp iyileştikten sonra ikinci kez enfekte olduğunu açıklamıştı.

Nisan sonunda Kovid-19 tedavisi gördükten sonra taburcu edilen hastanın bu ay İspanya’yı ziyaretinden sonra yeniden yaptırdığı yeni tip koronavirüs testinin sonucu pozitif çıktığı belirtildi. Uzman ekibi, “genetik dizilimin, hastaya nisan ve ağustos aylarında buluşan virüs türlerinin açıkça farklı olduğunu gösterdiğini” belirtmişti.

DİĞER GELİŞMELER