01:11 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Sağlık Bakanı Koca: Son bir buçuk ayın en yüksek hasta sayısına ulaştık

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Koca’nın konuşmasından satır başları şöyle:

“Vaka sayılarımız bir süredir yükselişte. Son bir buçuk ayın en yüksek hasta sayısına ulaştık. 1 Temmuz’da 1192 olan vaka sayısı bugün 1263.”

“Günlük test sayımız dün 82 bin olarak gerçekleşti. Bu sayı birkaç gün içinde 100 binin üzerine çıkabilecek.”

Evde tedavide yeni uygulama

“Yeni bir uygulamaya geçiyoruz. Hekimlerimiz TELETIP denilen sistemle hastalarıyla doğrudan görüşme yapacak.”

“Anti-viral ilacın yerli üretimine dört firma ile başlanmıştır. Tedavi giderlerinin devlet tarafından karşılandığı nadir ülkelerden biriyiz.”

“Türkiye filyasyon çalışmasıyla başarı kaydetti. 1 Temmuz’da 7 bin 507 olan ekip sayımız 9 bini aştı.”

“Hastanelerimiz ihtiyaca cevap verecek güçtedir. Sivas ve Urfa’da kısa bir süre yaşanan yoğun bakım hasta doluluğu dışında bir sorun yaşanmamıştır.”

“10 şehirde vaka sayıları düştü, 12 şehirde stabil hale geldi, 7 ilde mücadelemiz devam ediyor.”

HES uygulamasında riskli alan özelliği

“Bakanlığımız HES adlı mobil uygulamasına riskli alan özelliği kazandırdık. Kırıkkale’de denenen özellik ay sonu tüm yurtta hizmete girecek. HES kodu üreten vatandaş sayısı 25 milyonu geçti. İzolasyonda olması gereken 95 binden fazla kişinin kuralı ihlal ederek ulaşım araçlarına bindiği tespit edildi.”

“Bazı bilimsel makaleler hastalığın şiddetinin azaldığını ama yayılımının arttığını gösteriyor… Yayılım arttıkça direnci düşük olan insanlara virüs kolay bulaşacak… Bu haberleri hastalığı yeneceğimizin işaretleri olarak görmeli, ama tedbiri elden bırakmamalıyız.”

Bugünkü 23 kişi ile toplam can kaybı 6039 oldu. Toplam vaka sayısı ise 253 bin 108’e ulaştı.

Türkiye’de 13 aşı çalışması

“Aşı için ülkemizde toplam 13 çalışma var. 3 çalışmada hayvan deneyleri bitti.”

Rusya aşı grubu ile Türk bilim insanlarının iletişim içinde olduğunu belirten Koca, “Biz, Faz-3 çalışmasının Türkiye’de yapılması şeklinde konuştuk ve iletişim halindeyiz. En son bununla ilgili bir sözleşme taslağı da hazırlandı. Faz-3 çalışmasına geçmeden önce de preklinik çalışmaları görerek başlatmayı uygun görüyoruz.” dedi.

Koca, Çin ve Almanya’nın Faz-3 çalışmasını Türkiye’de yapmak için müracaatta bulunduğu aktararak, bununla ilgili de görüşme halinde olduklarını, bu anlamda da kolaylık göstereceklerini söyledi.

20 ilde 65 yaş üstü için dolaşım kısıtlaması

“Biz büyüklerimizi bu virüse karşı korumak için 65 yaş üstüne kısıtlamalar getirdik, virüsü onlar bulaştırıyor diye değil. 65 yaş üzeri için genel anlamda bir kısıtlama yok, riskli illerde il hıfzıssıhha kurulları bu kararı alabilir. 20 ilimizde bu karar alındı.”

Sağlık çalışanlarına 1 Ağustos’tan itibaren ek ödeme

“Covidli hastalarla ilgilenen sağlık çalışanlarına 1 Ağustos’tan itibaren ek ödeme yapılacak… Aile hekimlerimize de 1 Ağustos’tan itibaren ek ödeme olacak.”

DİĞER GELİŞMELER