erdogan putin in asi teklifini kabul etti turkiye ve rusya dan ortak koronavirus karari 01
erdogan putin in asi teklifini kabul etti turkiye ve rusya dan ortak koronavirus karari 01

Rusya ve Türkiye ortak aşı üretecek!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, düzenledikleri basın toplantısında, Türkiye ile Rusya’nın “Sputnik V” adlı koronavirüs aşının Türkiye’de ortak olarak üretilmesi konusunda anlaştığını ve gerekli mutabakat zaptının da imzalandığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın Karadeniz’e kıyısı olan Soçi kentinde bir araya geldi ve ikili 8. Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı’na başkanlık etti.

Dışişleri Bakanları daha sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Lavrov’un konuşmasından satır başları;

– “ABD’nin hukuksuz yaptırımlarına karşın Türkiye ile askeri-teknik işbirliğimizi sürdüreceğiz. İlişkilerimiz, Batı’nın gayrimeşru ve tek taraflı yaptırımlarıyla bizi tehdit etmeye ve bu yaptırımları uygulamaya başlamasından çok önce stratejik önem kazanmıştı.

– Türkiye ve Rusya, Dağlık Karabağ’daki ateşkesi denetlemek için merkez kurdu. Yabancı askerlerin buraya gelmemesi iki ülkenin hemfikir olduğu bir konu.

– Türkiye, Libya’da barışın tesis edilmesinde kilit önemdeydi. Herhangi bir anlaşmada dışlanamaz. Libya’da tüm tarafların katılımıyla siyasi bir çözüm bulunmalı.

– İlişkilerimiz iki ülkenin de ulusal çıkarlarına dayalı. Çıkar dengesi arayışındayız.”

Çavuşoğlu’nun konuşmasından satır başları;

– “Rusya ile işbirliğimizi güçlendirmeye çalışıyoruz.,

– İki ülke arasında güçlü işbirliğinin olduğu konular var. Ticareti daha da arttırmamız lazım. Domates ve diğer tarım ürünlerindeki tüm engelleri kaldırmamız lazım.

– Rus barış gücü şu an Dağlık Karabağ’da sahada. Türkiye-Rusya ortak merkezi de kısa zamanda devreye girecek.

– Libya’da kalıcı bir çözüm herkesin yararınadır.

– İkili ilişkilerimizi geliştirirken, bölgesel konularda da iş birliğine devam edeceğiz.

– Türkiye olarak kime yönelik olursa olsun her türlü yaptırım kararlarına karşıyız. ABD’nin yaptırım kararlarıyla geri adım atmayız. S-400 anlaşması CAATSA yasası çıkmadan çok daha önce imzalanmıştı.

RUS AŞISI TÜRKİYE İLE ORTAK ÜRETİLECEK

– Rusya ile Kovid-19 döneminde vatandaşların tahliyesi, turizm de dahil iyi bir ilişkilerimiz oldu. Sayın Putin, Sputnik V ile ilgili Cumhurbaşkanımıza telefonda bir teklifte bulununca, hemen Cumhurbaşkanımız Sağlık Bakanı’mıza talimat verdiler. Onun neticesinde kurumlarımız arasında mutabakat zaptı imzalandı. Sputnik V ile ilgili bazı ilave bilgiler talep edildi. Dün kabine toplantısında Sağlık Bakanımız da bu bilgilerin Rusya’dan gelmeye başladığını ve her şeyin yolunda gittiğini söyledi. Bu işbirliğinin amacı sadece aşı tedariği değil, ortak aşı üretimidir. Türkiye’de de bu aşının üretilmesidir. Ve bu hedefe doğru olumlu bir şekilde ilerliyoruz.”

 

İlginizi Çekebilir

İsrail’in enerji ortağı Zorlu’ya Bahçeşehir’de soğuk duş!

İsrail’le pek çok alanda ticari ortaklığı olan ve bu nedenle aylardır protestoların hedefi olan Zorlu …

Steinmeir Erdoğan’la görüştü; Hamas’ı suçladı, İsrail’i akladı!

Beştepe’de gerçekleşen  Erdoğan – Steinmeier zirvesi sona erdi. Görüşmenin ardından liderler ortak basın açıklaması yaptı. …