15:21 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

“Rusya ve İran destekli Esed rejimi İdlib’e saldırmaya hazırlanıyor”

Rusya ve İran’ın desteğiyle Esed rejiminin İdlib’e yönelik yeni bir saldırı dalgası başlatacağı bildiriliyor.

Suriye’nin kuzeyindeki İdlib’de Rusya ve İran tarafından desteklenen Esed rejimi güçlerinin yeni bir saldırıya başlayacağı ifade ediliyor.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre rejim güçleri, muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yönelik kapsamlı bir saldırıya başlamanın eşiğinde. Uzun süredir İdlib ve çevresine yığınak yapmaya devam eden rejim güçlerinin, muhaliflerin kontrolündeki bölgelere iki ana eksen üzerinden saldırıya başlayacağı tahmin ediliyor.

İdlib’in güney kırsalındaki Cebel Zaviye’ye yönelik saldırıların ardından, dün gece saatlerinde Rus savaş uçakları Hama kırsalındaki Gab Ovası’na ve Lazkiye kırsalında bulunan Kıbeyne mevkiine de hava saldırıları düzenledi.

Saldırı beklentisi

Saldırıların, başlayacak bir taarruzun haberici olduğu öne sürüldü.

Öte yandan Türkiye destekli muhalif oluşumlardan Ulusal Özgürleştirme Cephesi de, Cebel Zaviye’nin doğu kesimini ‘askeri bölge’ ilan ettiğini açıkladı. Bölgede çatışmaların yoğunlaşmasından endişe ediliyor.

Rusya ve İran destekli rejim güçlerinin Cebel Zaviye üzerinden İdlib’e ve Kıbeyne ile Gab Ovası üzerinden de Cisr eş Şuğur’a taarruz edeceği tahmin ediliyor.

Sevkiyat yapılıyordu

İdlib’in güneyinde Rusya ve İran destekli güçlerin sevkiyatları bir süredir devam ediyordu. Bölgede Lübnanlı Hizbullah milisleri, Dördüncü Tugay ve Cumhuriyet Muhafızları varlıklarını yoğunlaştırmıştı.

Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) ve diğer gruplar da, İdlib kırsalının güneyi ve Gab Ovası’ndaki temas noktalarını güçlendiriyordu.

Aynı şekilde Türk Silahlı Kuvvetleri de (TSK) İdlib’in güney kırsalı ve Zaviye Dağı’ndaki varlıklarını güçlendirmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin, İdlib’de 2019 yılı sonunda başlayan çatışmaları sona erdirmek için, 5 Mart’ta Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen zirvede, İdlib’de gerginliğin düşürülmesi hedefiyle ateşkesin uygulanması, ortak devriyelerin yapılması ve müşterek koordinasyon merkezinin kurulması yönünde kararlar almıştı.

Bölgede Türkiye ve Rusya arasında ortak devriyeler devam ediyordu.

Rusya’nın İdlib’de siyasi ve askeri amaçlarını ateşkes yoluyla gerçekleştirememesi halinde İdlib’de sivillere yönelik yeni bir saldırı dalgası başlatabileceği ifade ediliyordu.

Kaynak: Mepa News

DİĞER GELİŞMELER