02:29 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Rusya Şimdi de Kalpazanlığa Başladı

Rus şirketin, darbeci Hafter için bastığı 1,1 milyar dolarlık Libya dinarı ele geçirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, bir Rus kamu şirketince Libya’nın doğusundaki darbeci Hafter’in güdümündeki sözde merkez bankası için basılan 1,1 milyar dolar değerindeki sahte Libya dinarına Malta makamlarının el koyduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “ABD, Malta hükümetinin Rus kamu şirketi Goznak tarafından ülkenin doğusundaki gayrimeşru paralel bir yapı tarafından sipariş edilen 1,1 milyar dolar değerindeki sahte Libya dinarı banknotlarına el konulduğuna ilişkin 26 Mayıs’taki duyurusunu memnuniyetle karşıladı.” ifadeleri kullanıldı.

Rusya tarafından basılan sahte banknotların daha önce de ülkede dolaşıma sokulmasının Libya’nın ekonomik zorluklarını artırdığına dikkat çekilen açıklamada, ABD’nin “Birleşmiş Milletler ve uluslararası ortaklarıyla Libya’nın egemenliğini ve istikrarını hedef alan yasa dışı eylemleri önlemedeki arzusunu koruduğu” belirtildi.

RUSYA: LİBYA EKONOMİSİNİ DESTEKLEMEK İÇİN GÖNDERDİK

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Hafter’in güdümündeki sözde merkez bankası için gönderilen sahte banknotların, “Libya ekonomisinin desteklenmesi için gerekli olduğunu” iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Malta makamlarının Rus kamu şirketince basılan 1,1 milyar dolar değerinde sahte Libya dinarı banknotları ele geçirdiğini duyurması üzerine Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yazılı açıklama ile sahte para basılması savunuldu.

dinar.jpg

Libya Merkez Bankası ile Rus Goznak kamu şirketinin Libya dinarı basması konusunda 2015’te anlaşma imzaladığı belirtilen açıklamada, bu anlaşmanın da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi tarafından onaylandığı kaydedildi.

Para basma konusunda gereken ön ödemenin alındığı aktarılan açıklamada, Rus şirketinin sözleşme kapsamında bastığı Libya banknotlarını Tobruk şehrinde bulunan merkez bankasına kargo ile gönderdiği ifade edildi.

Geçtiğimiz yıl aralık ayında Birleşmiş Milletler uzmanlarının Güvenlik Konseyi’ne sunduğu raporda, Rus Goznak şirketinin 2016-2018 yılları arasında ülkenin doğusundaki paralel merkez bankasına 7,11 milyar dolar değerinde Libya dinarı tahsis ettiği belirtilmişti.

DİĞER GELİŞMELER