49898
49898

Rusya Dağlık Karabağ çatışmalarına dahil olacak mı?

Dağlık Karabağ çatışmalarında bir hafta geride kalırken Rusya'nın çatışmalara müdahil olup olmayacağı merak ediliyor.

Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri ile Ermenistan güçleri arasındaki çatışmalar bir haftayı geride bırakırken, Rusya'dan çatışmalara ilişkin yapılan açıklama gözleri bu ülkeye çevirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermeni meslektaşıyla bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek, Dağlı Karabağ'da devam eden çatışmalarla ilgili bilgi aldı.

Siviller arasında yaşanan can kaybının "endişe verici" olduğunu ifade eden Lavrov, Dağlık Karabağ'daki çatışmaların bir an önce durdurulması gerektiğini, bu yüzden "acil bir ateşkesin" gerektiğini ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, çatışmaların bir haftayı dolduğu pazar günü akşamı Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

"Rusya krizde daha güçlü bir rol üstlenebilir"

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşintan tarafından hafta sonu yapılan açıklamada da Rusya'nın Dağlık Karabağ'daki çatışmalara askeri olarak müdahalede bulunması ima edildi.

Paşinyan, "Bir Rus barış birliğinin bölgede konuşlanmasının" Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesindeki Minsk Grubu'ndan tartışılmasını gündeme getirdi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın bu açıklaması, Rusya'yı doğrudan Azerbaycan ile yaşanan çatışmalarda Ermenistan'dan yana tavır almaya teşvik etmek olarak değerlendirildi.

Son dönemde Batı ile iyi ilişkiler kurmaya çalışan Ermenistan'ın bu nedenle Rusya ile ilişkilerinde sıkıntılar yaşadığı biliniyor. Bazı uzmanlar Rusya'nın Batı ile yakınlaşmasından rahatsızlık duyduğu Ermenistan'ı Dağlık Karabağ bölgesinde desteklemeyerek 'cezalandırdığı' görüşünde.

Rusya ise Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden çatışmalarda şu ana kadar tarafsız kalma, hatta belli noktalarda Azerbaycan'a verdiği destekle gündeme geldi.

Rusya'nın mevcut konjonktürde Ermenistan'ı desteklemek için Dağlık Karabağ bölgesine bir müdahalede bulunup bulunmayacağı henüz bilinmiyor.

Ancak Azerbaycan tarafının Ermenistan tarafından işgal edilen Dağlık Karabağ bölgesini yeniden kontrolü altına almadan operasyonu durdurma niyetinde olmadığı görülüyor.

Aliyev ateşkes için tek şartını açıkladı

Dün televizyondan halka seslenen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan ordu güçlerinin 1990'da Ermenilere kaybedilen toprakları geri almak için sahada ilerlediğini ifade etti.

Aliye, Dağlık Karabağ ateşkesiyle ilgili olarak tek şartının bu toprakların işgalden kurtulması olduğunu vurguladı.

Rusya, ABD, Fransa ve İran kısa bir süre önce Dağlık Karabağ'daki çatışmaların durdurulması için ateşkes çağrısında bulunmuştu.

Kaynak: Mepa News

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …