05:09 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Rus yapımı Pantsir Hava Savunma Sistemi İmha Edildi[VİDEOLU]

​​​​​​​Türk Silahlı Kuvvetleri, Vatiyye Askeri Hava Üssü’ne yeni sevk edilen Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) temin ettiği hava savunma sistemini imha etti.

Libya’da Hafter darbe üstüne darbe alıyor. TSK’ya ait bir silahlı insansız hava aracı, Vatiyye Askeri Hava Üssü’ne yeni sevk edilen Pantsir hava savunma sistemini imha etti. Rus yapımı Pantsir’in Birleşik Arap Emirlikleri tarafından temin edildiği belirtiliyor.

UMH Başbakanı Fayiz Es-Serrac, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü. Görüşmede askeri ve güvenlik konularındaki son gelişmeler ile Hafter’in saldırıları ele alındı. Stoltenberg, görüşmede Hafter’i tanımayacağını işaret etti.

“NATO Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni meşru olarak görüyor, başkalarıyla ilgilenmiyorum” diyen Stoltenberg, sivillerin ve yerleşim yerlerinin altyapısının hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.


BAE’nin desteği dünya medyasının da gündeminde

Birleşik Arap Emirlikleri’nin darbeci Hafter’e desteği dünya medyasının da gündeminde. Gizli bir Birleşmiş Milletler raporuna dayandırılan habere, Amerikan Bloomberg haber sitesi yer verdi.

Raporda, “Bir grup Batılı asker, darbeci Hafter’e destek için Libya’ya gitti” ifadesi dikkat çekti. Rapora göre, Batılı paralı askerler Dubai merkezli iki şirketle bağlantılı. Haziran 2019’da Libya’ya giden paralı askerler, meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne karşı savaştı.

“Hafter, Trablus çevresinde sıkıştı”

Bloomberg, bilgilerin iki diplomattan alındığını yazdı. Dubai merkezli şirketin ayrıca, darbeci Hafter’e helikopter, insansız hava aracı ve siber savunma sistemleri de sağladığını belirtildi.

Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rusya’nın Hafter’i desteklediği belirtilirken
Washington yönetiminin ise Rusya’yı “savaşı derinleştirmekle” suçladığı ifade edildi.

Raporda, Hafter’in saldırılara rağmen Trablus çevresinde sıkıştığı belirtildi. Bunun nedeni de Libya Hükümeti’nin Türkiye’den aldığı desteğe bağlandı.

DİĞER GELİŞMELER