11:30 Cuma / 19 Nisan 2024 | 10 Şevval 1445

Rus muhalif Navalny’den halka ”sokağa çıkın” çağrısı!

'da tedavi görmesinin ardından Rusya'ya dönen muhalif lider Aleksey , ülkeye girişte gözaltına alındı ve 30 gün tutuklu kalmasına karar verildi. Twitter'dan destekçilerine seslenen Navalny, “Korkmayın, sokaklara çıkın. Benim için değil, kendiniz ve geleceğiniz için çıkın” dedi.

Rusya'da zehirlendikten sonra Almanya'ya götürülen ve burada sağığına kavuşan Alexey Navalny, 17 Ocak'ta Rusya'ya geri döner dönmez gözaltına alındı. Mahkeme, yargılamadan önce 30 gün tutuklu kalmasına karar verdi.

Ülkeye döner dönmez gözaltına alınmıştı

SOKAK ÇAĞRISI

Rusya'da muhaliflerin lideri konumundaki Navalny, Rus vatandaşlarına için sokaklara çıkmaları çağrıında bulundu. Twitter'dan paylaştığı görüntülü mesajda destekçilerine seslenen Navalny, “Korkmayın, sokaklara çıkın. Benim için değil, kendiniz ve geleceğiniz için çıkın” dedi.

Navalny'nin destekçileri önümüzdeki cumartesi günü Rusya genelinde yürüyüş düzenlemeyi planlıyor.

Moskova'nın aldığı gözaltı ve kararına tepki gösteren , ABD ve Almanya, Rus liderin derhal serbest bırakılmasını istedi.

NAVALNY NASIL ZEHİRLENDİ?

Omsk kentinden 20 Ağustos'ta Moskova'ya dönerken uçakta fenalaşan ve şüphesiyle hastaneye kaldırılan muhalif lider , 22 Ağustos'ta tedavisi için Almanya'nın başkenti Berlin'e getirilmişti. Berlin'deki Charite Hastanesi 24 Ağustos'ta Navalny'nin zehirlendiğine dair bulgulara rastlandığını açıklamıştı. Açıklamanın ardından Rusya İçişleri Bakanlığının Sibirya Federal Bölgesi'ne bağlı Ulaştırma Servisi 27 Ağustos'ta olayla ilgili ön soruşturma başlatmış, ilk incelemede zehirlenmeye dair bir kanıt bulunmadığı ifade edilmişti. 2 Eylül'de ise Navalny'nin kan örneklerinde Novichok ile zehirlendiğine dair “kesin kanıtlar” bulunduğu belirtilmişti.

Navalny'nin ailesi ise Rus muhalifin zehirlenmesinden Rusya'nın sorumlu olduğunu savunmuş ancak Kremlin Sarayı iddiaları yalanlamıştı.