47091
47091

Rus denizaltısı İstanbul Boğazı’ndan geçti

Rusya’ya ait bir askeri denizaltının İstanbul Boğazı’ndan geçerek Akdeniz yönüne ilerlediği bildirildi.

Rusya’ya ait bir askeri denizaltı dün İstanbul Boğazı’nı geçerek Akdeniz’e açıldı.

Rusya’nın Karadeniz’deki limanlarından yola çıkan ve Akdeniz’e ilerleyen Kilo sınıfı denizaltı Boğaz’dan geçtiği sırada deniz trafiği gözlemcisi Yörük Işık tarafından fotoğraflandı.

“Rostov-na-Donu Б237” isimli denizaltının Suriye veya Libya açıklarına gittiği tahmin ediliyor. Denizaltının Rus yapımı Kalibr balistik füzelerini taşıdığı belirtiliyor.

Rus denizaltısının geçişinin, Boğazlardan geçiş rejimini düzenleyen Montrö Sözleşmesi’ne aykırılık teşkil ettiği iddiası ise tartışmalara neden oldu.

Sözleşmeye göre, Boğazlardan denizaltıların geçişini düzenleyen maddeler şu şekilde:

MADDE 12.

Karadeniz’e kıyıdaş Devletler, bu deniz dışında yaptırdıkları ya da satın aldıkları denizaltılarını, tezgaha koyuştan ya da satın alıştan Türkiye’ye vaktinde haber verilmişse, deniz üslerine katılmak üzere Boğazlardan geçirme hakkına sahip olacaklardır.

Söz edilen Devletlerin denizaltıları, bu konuda Türkiye’ye ayrıntılı bilgiler vaktinde verilmek koşuluyla, bu deniz dışındaki tezgahlarda onarılmak üzere de Boğazlardan geçebileceklerdir.

Gerek birinci gerek ikinci durumda, denizaltıların gündüz ve su üstünden gitmeleri ve Boğazlar’dan tek başlarına geçmeleri gerekecektir.”

rusyasezarkunikov2015.jpg

2015 yılının Aralık ayında İstanbul Boğazı’ndan geçen Caesar Kunikov gemisinde uçaksavar füzesi taşıyan Rus askeri

Montrö’de, denizaltıların sadece üretimden sonra Karadeniz’deki filolara katılmak üzere veya dış limanlarda onarılmak üzere Boğazlardan geçebileceğinin belirtildiği yorumları yapıldı.

Rusya daha önce de Montrö’yü ihlal edecek şekilde savaş gemilerini Boğazlardan geçirerek Suriye’ye göndermişti. Özellikle 2015 yılının Aralık ayında Rusya’nın Caesar Kunikov savaş gemisi İstanbul Boğazı’ndan, güvertesinde uçaksavar füzesi tutan bir askerle birlikte geçmiş, olay büyük infiale yol açmıştı.

Kaynak: Mepa News

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …