ruhani iran gerekirse uranyumu yuzde 90 saflikta zenginlestirebilir 01
ruhani iran gerekirse uranyumu yuzde 90 saflikta zenginlestirebilir 01

Ruhani: İran gerekirse uranyumu yüzde 90 saflıkta zenginleştirebilir

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Tahran’ın gerekirse yüzde 90 saflıkta uranyum zenginleştirebileceğini söyledi.

Bu açıklama, İran ile P5+1 ülkeleri olarak adlandırılan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmayı canlandırmaya yönelik Viyana’da gerçekleştirilen görüşmelerin yedinci turunun ne zaman yapılacağı tartışmalarının ortasında geldi.

Mehr haber ajansının aktardığına göre Ruhani, hükümet toplantısında yaptığı açıklamada, “İran Atom Enerjisi Kurumu yüzde 20 ve 60’a kadar uranyumu zenginleştirebilir ve reaktörümüzün ihtiyacı olursa bu oranı yüzde 90’a kadar çıkarabilir” dedi. 

2015’te imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmanın maddeleri, Tahran’a yüzde 3,67 oranında uranyum zenginleştirme hakkı veriyor.

İran, ABD’nin 2018’de anlaşmadan çekilmesinden bu yana anlaşma şartlarını çeşitli şekillerde ihlal etti.

Londra/Şarku’l Avsat

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …