13:40 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Pompeo: ABD ‘muz cumhuriyeti’ değil

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkesinin 'muz cumhuriyeti' olmadığını savundu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkesinin 'muz cumhuriyeti' olmadığını savundu.

Twitter'daki şahsi hesabı üzerinden yaptığı açıklamada ABD Kongresi'ndeki olaylara değinen Pompeo şunları söyledi:

"Geçtiğimiz gün ABD Kongre Binası'na yönelik menfur saldırının ardından birçok önemli şahsiyet -gazeteciler ve siyasetçiler de dahil olmak üzere- ABD'yi bir muz cumhuriyetine benzetti. Bu karalama, muz cumhuriyetlerine ve Amerika'daki demokrasiye dair yanlış bir anlayışı ortaya koyuyor.

Bir muz cumhuriyetinde, çetelerin uyguladığı şiddet, güç ve yetkinin kullanımına yön verir. Birleşik Devletler'de, kolluk yetkilileri çete şiddetinin bastırır, ki halkın temsilcileri, hukuk kuralları ve anayasal hükümet ile uyum içerisinde yetkilerini kullanabilsinler.

Kongre'nin seçicilerin onaylarını bugün 3.40'ta tamamlaması -kolluk kuvvetlerinden kahramanlarımızın Kongre'de düzeni sağlamasıyla- Amerikan siyasi kurumlarının gücünü gösteriyor ve Amerika'da hukukun üstünlüğü ve anayasal hükümet için bir zafer anlamına geliyor."

In the wake of yesterday’s reprehensible attack on the U.S. Capitol, many prominent people – including journalists and politicians – have likened the United States to a banana republic. The slander reveals a faulty understanding of banana republics and of democracy in America.

— Mike Pompeo (@mikepompeo)

Pompeo'nun, ABD'nin bir muz cumhuriyeti olmadığını ifade etmeye gerek duyması ise sosyal medyada şaşkınlıkla karşılandı.

Muz cumhuriyeti tabiri genellikle geri kalmış, siyasi açıdan istikrarsız, uluslararası politikada etkisiz, ekonomik yönden tek bir ürünün ihracatına bağımlı şekilde ayakta duran ülkelere dair kullanılan küçümseyici bir tabir.

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

DİĞER GELİŞMELER