deyrizor da teror orgutu pkk ya karsi asiretler ayaklandi 01
deyrizor da teror orgutu pkk ya karsi asiretler ayaklandi 01

Deyrizor’da terör örgütü PKK’ya karşı aşiretler ayaklandı

Deyrizor’da Ebu Havle liderliğindeki Deyrizor Askeri Konseyi, aşiretlere terör örgütü PKK’ya karşı ayaklanma çağrısında bulundu

Bölgedeki yerel kaynaklar, Deyrizor’da Askeri Konsey’in PKK’ya karşı ayaklanma çağrısı sonucu halk, çağrıya uyarak PKK terör örgütüne saldırdığını duyurdu. Saldırılarda onlarca PKK’lı teröristin öldürüldüğü, çok sayıda askeri araç ve malzemenin de ele geçirildiği bildirildi.

Deyrizor Askeri Konseyi lideri Ebu Havle kendi aşireti ve Bukeyir aşireti ile birlikte 2 ay önce bölgede Zübeyd Aşiret Konfederasyonunu ilan etti. Zübeyd, Arap tarihinde çeşitli sebeplerle mevcut otoriteye karşı ayaklanan Arap aşiretlerinin kurduğu yapılara deniyor.

Çatışmalar yalnızca bir bölgede değil

Bölgedeki kaynaklar, Deyrizor’un güney kısımlarında da ayaklanmalar başladığını, Şaytat ve Bakara aşiretinin de sokağa indiğini belirtti.

Kaynaklar, ayaklanma yapan aşiretlerin köy ve kasabalarda kontrolü PKK terör örgütünden almaya başladıklarını Irak sınırından Habur çayına kadar olan bölgede on binlerce aşiret savaşçısının sokaklara indiğini de ekledi.  

Öte yandan, petrol rafinerileri, sınır karakolları ve çeşitli askeri üsleri ayaklanmalar karşısında çaresiz durumda olduğu bölgeden gelen bilgiler arasında.

                                                                                                                                 ABD ateşkes talep ediyor 

Suriye Ordusu ve Şii milisler de Fırat kıyılarına askeri takviyeler yollamaya başladı. ABD ise PKK ile aşiretler arasında ateşkes sağlamaya çalışıyor. 

Terör örgütü PKK ise Haseke ve Kamışlı’dan takviyeler yollayarak direnişi durdurmaya çalışıyor.

ABD bir başka Ortadoğu macerasında daha kontrolü yitiriyor

ABD’nin 5 sene boyunca bölgeyi harabeye çevirene kadar bombalaması ve ağır baskısı yaşlı genç herkesin içinde PKK’ya karşı biriken tepkiye sebep oldu. Bu tepki büyük bir patlama gösterdi.

ABD Deyrizor bölgesinde aşiretleri durdurmak için görüşmeler yapmaya devam ediyor. Büyük çoğunluğu halkı temsil eden Arap aşiretleri büyük güç kazandı. Bu ayaklanmalar sona erse bile bölgedeki halk özgüven elde etti. Yıllar süren baskıya karşı gölgelerde süren direniş ve örgütlenme çabası artık sona erdi.

Görünen o ki Irak ve Afganistan’da olduğu gibi gerektiğinde yeraltı savaşı da şiddetlenecek açık saha kontrolü de, doğrudan mücadeleler de.. Ve yine ABD bir başka Ortadoğu macerasında daha kontrolü yitiriyor.

Bölgede daha önce faaliyet gösteren IŞİD’in durumu

Ayaklanmaya katılan aşiretlerin ve halkın içerisinde Esad yanlısı, muhalif ve IŞİD’e yakın kesimler olduğu biliniyor.  IŞİD de, İran da, Arap Direnişi de herkes ABD ve müttefiklerini hedef alıyor.

Deyrizor bölgesinde uzun yıllar faaliyet gösteren IŞİD’in aşiretler ile yakınlığı biliniyor. Bu ayaklanmaların sonunda örgütün tekrar bölgeyi kontrol altına alması da olası bir ihtimal görünüyor.

Kaynak: Mira Haber

İlginizi Çekebilir

Aden Körfezi’nde İsrail gemisine saldırı

Husiler, 25 Nisan’da Aden Körfezi’nde bir İsrail gemisini ve İsrail’in güney kıyı şehri Eilat’taki hedefleri …

Suriye’de tansiyon yükseliyor: ABD askeri varlığını güçlendiriyor

ABD ordusu, Suriye’nin Haseke ve Deyrizor illerindeki üslerine takviye kuvvet gönderdi. Yaklaşık 40 araçtan oluşan …