pariste yogun bakim unitelerinin yuzde 46si kovid 19 hastalariyla dolu 1602856984 1968
pariste yogun bakim unitelerinin yuzde 46si kovid 19 hastalariyla dolu 1602856984 1968

Paris’te yoğun bakım üniteleri Kovid-19 hastalarıyla dolu

Koronavirüs vakalarında görülen artışı kontrol altına almaya çalışan Fransa’da, Başbakan Jean Castex, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Paris’teki yoğun bakım yataklarının yüzde 46’sının Kovid-19 hastalarıyla dolu olduğunu söyledi.

Basın toplantısında konuşan Castex, Fransa’nın Cuma günü gece yarısı saat 12’den itibaren en az dört hafta süreyle sağlık alanında olağanüstü halin yeniden başlayacağını söyledi. Başbakan, “Bu karar, dört haftalık bir süre için geçerli olacak ve meclisin onaylaması halinde bu süre daha da uzatılabilecek,” dedi.

Sağlık alanında olağanüstü hal kapsamında hükümet, pandemiyi önlemek için yerel ya da ulusal çapta karantina ya da sokağa çıkma yasağı gibi olağanüstü önlemler alma yetkisine sahip olacak.

Kovid-19 salgınının birinci dalgası sırasında, 23 Mart – 10 Temmuz tarihleri arasında tüm ülkede çapında sağlık alanında olağanüstü hal uygulanmıştı.

Çarşamba günü Fransa’da 22 bin 591 yeni vaka bildirildi ve geçen Cuma gününden bu yana günlük vaka sayısı üçüncü kez 20 bin rakamının üzerine çıktı.

Fransa’daki toplam vaka sayısı 779 bin 063’e çıkarken, 33 bin 37 kişi hastalık sebebiyle hayatını kaybetti. Hastanede tedavi altına alınan toplam Kovid-19 hasta sayısı bir günde 245 kişi artarak 9 bin 194’e, yoğun bakımdaki hasta sayısı ise 31 kişi artarak bin 673’e ulaştı.

Başbakan Castex, daha önceki dönemlerde doğru strateji, yoğun bakım hastaları için ek yatak temin etmekti. Ancak artık bu noktada değiliz. Eğer salgının kaynağında bir şeyler yapmazsak hiçbir sistem salgının ortaya çıkardığı gereksinimleri karşılayamaz. (…) Personeli eğitmemiz şart, ancak bunu birkaç ayda yapmamız imkansız. Tek çözüm, virüsün yayılmasını durdurmak,” diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çarşamba günü, Paris ve çevresi ile 8 büyük kentte, Cuma gece yarısı saat 12’den itibaren, 21:00 – 06:00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu.

Bu kuralların sağduyuyla uygulanacağını söyleyen Başbakan Castex, “Bazı seyahatlere izin verilecek. Sağlık sebebiyle ya da mesleki açıdan bu saatlerde dışarı çıkmanız gerekebilir. Geceleri çalışıyor olabilirsiniz ya da akşam 9’dan sonra gelen ya da yola çıkan treniniz ya da uçağınız olabilir. İhtiyaç halindeki birine yardımcı olmak için ya da evcil hayvanınızı evinizin yakınlarında gezdirmek için dışarı çıkılabilir” açıklamasında bulundu.

Basın toplantısında açıklama yapan İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, önümüzdeki haftalarda 12 bin kadar polis ve jandarmanın, her gece denetimde bulunmak üzere görevlendirileceğini söyledi.

Sokağa çıkma yasağına uymayanlara 135 Avro para cezası kesilecek. Bakan, bu yasağı üçten fazla ihlal edenlere ise altı ay hapis ve 3 bin 750 Avro para cezası verilebileceğini belirtti.

Fransa Başbakanı, “Ülke genelinde, büyük salonlar ile çok amaçlı toplantı odalarında ya da insanların bir araya gelebileceği herhangi bir mekanda yapılacak düğün ya da öğrenci partileri gibi tüm özel etkinliklerin yasaklanacağını” da belirtti.

Tüm dünya Kovid-19 pandemisini kontrol altına almaya çalışırken Fransa, Çin, Rusya, Britanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin de içinde bulunduğu bazı ülkeler virüse karşı aşı bulmak için yarışıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün internet sitesine göre 2 Ekim itibariyle tüm dünyada geliştirilmekte olan 193 adet Kovid-19 aşısı bulunurken bunların 42 tanesi klinik deney aşamasında bulunuyor

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …