15:38 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Papa Francis LGBT’ye yeşil ışık yaktı

İlk Güney Amerikalı ve Cizvit Papa, lideri olduğu Katolik Kilisesi’nin eşcinsel karşıtı tutumunun zıttı açıklamalarını yeni bir zirveye taşıdı. Papa Francis, herkes gibi tanrının çocukları olan eşcinsel çiftlerin aile kurma hakkının bulunduğunu, bunun için medeni birliktelik yasası çıkarılması gerektiğini söyledi.

Mart 2013’te Papa seçilmesinden beri lideri olduğu Katolik Kilisesi’nin resmi tutumuyla çelişen açıklama ve hatta icraatlarıyla dikkat çeken Francis, Temmuz 2013’te “Bir insan eşcinselse, tanrıyı arıyorsa ve iyi niyetliyse, ben kimim ki onu yargılayabileyim” demesiyle açtığı çığırı ilerletiyor.

Vurgu aileye

Çarşamba günü Roma Film Festivali’nde prömiyeri yapılan bir belgeselde Papa Francis’in sarf ettiği sözler, Katolik Kilisesi’nin eşcinsellere ve eşcinsel evliliklere karşıt tutumundan tümüyle kopuş sergiledi. 

Eşcinsel çiftler için medeni birlikteliğe destek açıklayan Francis, ‘eşcinsellerin tanrının çocukları olduğunu ve aile kurma hakkının bulunduğunu’ söyledi.

“Bu yüzden kimse dışlanmamalı ya da perişan edilmemeli” ifadesini kullanan Papa, LGBT+ bireylerin bir aile içinde olabilmesi için medeni birliktelik yasası çıkarılması çağrısı yaptı:

“Bir medeni birliktelik yasası oluşturmamız lazım. Bu şekilde yasal olarak korunurlar. Ben bu hakkı savunageldim.”

Bazı ülkelerde uygulanan eşcinsel evliliği ise heteroseksüel çiftlerin evliliğiyle aynı statüde. 

Papa çocuklu eşcinsel çifti telefonla aramış

Rusya doğumlu, Yahudi kökenli ABD vatandaşı Evgeny Afineevsky’nin yönettiği belgesel filmde Papa ve önde gelen din adamlarının yanısıra cinsel istismar mağduru bir eşcinselin de görüşlerine yer verildi. Partneriyle birlikte üç çocuk evlat edinen eşcinsel erkek, Papa’ya çocukları Katolik olarak yetiştirmek istediklerini, ama bunun nasıl karşılanacağını bilmediklerini anlatan bir mektup verdiğini belirtti. Birkaç gün sonra Papa’nın kendisini aradığını, mektuptan çok etkilendiğini söyleyerek muhalefete rağmen çocukları yerel kiliseye götürerek cemaatle tanıştırmasını rica ettiğini aktardı.

DİĞER GELİŞMELER