13:54 Salı / 16 Nisan 2024 | 7 Şevval 1445

Nvidia’dan nakit hisse ile tarihi satın alma: 40 milyar dolar

Nvidia şirketi Japonya merkezli Softbank’ın çip üreticisi ARM markasını 40 milyar dolarlık bir hisse-nakit paketiyle satın alıyor. İşlemci endüstrisinin gördüğü en büyük satın alım olacak anlaşmanın önümüzdeki yıl tamamlanması bekleniyor. ABD’nin de yer aldığı yarı iletken ve çip pazarı Trump’ın, Çin’e uyguladığı teknoloji ambargosuyla tartışılmalara sahne olmuştu.

Ekran kartlarıyla bilinen Nvidia, Softbank’ın işlemci üreticisi ARM firmasını 40 milyar dolara satın aldı. Her iki şiret tarafından yapılan açıklamalarda işlemci sektörünün en büyük satın alması olacağına vurgu yapıldı.

Anlaşmanın 18 ay içerisinde AB, ABD, Çin ve Britanyalı düzenleyici kurum onaylarının ardından tamamlanması bekleniyor.

TEKNOLOJİ DEVLERİNİN TEPKİSİ BEKLENİYOR

Yarı iletken ve çip endüstrisindeki en büyük satın alma olacak işlem sonrası Samsung, Apple, Qualcomm, Broadcom, Intel, Huawei gibi firmaların tepkisi merak ediliyor. Nvidia, satın almayla ARM’nin işlemci ve mimari becerisini mevcut yapay zeka sistemleriyle birleştirerek akıllı telefon, bilgisayar, telefon ve otonom teknolojilerde büyümeyi planlıyor.

Çip endüstrisi nedeniyle ABD ve Çin hükümetleri son dönemde karşı karşıya gelmiş ve Trump Çinli şirketlerin ABD üretimi ya da ABD yazılı, parçası içeren çiplere erişimini önleyecek düzenlemelere gitmişti.

Yarı iletken ve çipler havacılıktan giyilebilir teknolojilere, ev ürünlerinden araç içi elektronik sistemlere kadar teknolojinin her alanında öne çıkıyor.

DİĞER GELİŞMELER