nijerya bati nin baskilarina ragmen lgbt terorune gecit vermiyor 02
nijerya bati nin baskilarina ragmen lgbt terorune gecit vermiyor 02

Nijerya, Batı’nın baskılarına rağmen LGBT terörüne geçit vermiyor

Nijerya’da polis, yasak olmasına rağmen eşcinsel bir çift sapkının düğününe katılan 200’den fazla kişiyi gözaltına aldı.

Nijerya’nın güneyindeki Delta eyaletinin Ekpan kasabasında bir otele pazartesi günü saat 02.00 sularında baskın düzenleyen polis, 200’den fazla “eşcinsel şüpheliyi” gözaltına aldı.

Delta Eyalet Komutanlığı sözcüsü Bright Edafe düzenlediği basın toplantısında, ülkenin eşcinselliği hedef alan en büyük operasyonlarından biri olan olayda gözaltına alınanlardan ikisinin düğünü düzenleyen çift olduğunu söyledi.

230 milyon nüfusuyla Afrika’nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya’da eşcinselliğe “asla müsamaha gösterilmeyeceğini” belirtti.

Afrika’dayız ve Nijerya’dayız. Batı dünyasını kopyalayamayız çünkü aynı kültüre sahip değiliz”

Edafe, Nijerya polisinin “elleri kolları bağlı durarak” eşcinsellerin sapkın yönelimlerini ülkede açıkça sergilemelerini izleyemeyeceğini vurguladı.

Sözcü, “Bu, Nijerya’da izin verilecek bir şey değil” dedi ve şüphelilerin soruşturma sonunda mahkemeye çıkarılacağını ekledi.

Nijerya yasalarına göre bir LGBT topluluğuna üye olan herkes 10 yıla kadar, hemcinsiyle evlenmeye kalkan her sapkın da 14 yıla kadar hapis cezası alabiliyor.

Sapkınlığın silahşörlügüne soyunan batılı ülkelerden bazıları, Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan’ın 2013’te yürürlüğe koyduğu yasayı kınıyor. 

Dönemin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, yasanın tüm Nijeryalıların ifade ve örgütlenme “özgürlüğünü tehlikeli bir şekilde kısıtladığını” iddia etmişti.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı, yasanın “temel ifade ve örgütlenme haklarını ihlal ettiğini” belirtmişti.

Yasanın yürürlüğe girmesinden hemen sonra polisin eşcinselleri yakalayıp işkence yaptığına dair yanlı haberler çıkmıştı.

Ayrıca insan hakkı savunucuları, gözaltına alınacak onlarca kişinin adını vermeleri amacıyla gey erkeklerin işkenceye maruz kaldığını da öne sürmüştü.

Reuters gibi medya kanalları da ülkenin yasalarını hiçe sayarak bu haberleri “baskıcı yönetim, haksız tutuklamalar, özgürlük kısıtlayan yönetim” şeklinde servis ediyor. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre eşcinsel ilişkiyi suç sayan 69 ülkeden 33’ü Afrika’da.

 

İlginizi Çekebilir

İsrail’e karşı en yüksek ses kampüsten yükseliyor!

İsrail’in ABD destekli yürüttüğü soykırım savaşı, üniversite gençliğinin öfkesini taşırdı. Aylardır devam eden protestolar bir …

Korkunç toplu katliam; çocukları bile kurşuna dizdiler!

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Burkina Faso ordusunun yüzlerce köylüyü katlettiği 25 Şubat katliamını belgeledi İnsan …