18:31 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Netanyahu: Kadınlar hayvandır, çocuklar hayvandır, hakları olan hayvanlar

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü vesilesiyle konuşma yapan İsrail Başbakanı, kadına şiddetle hayvana şiddeti kıyaslayan karmaşık laflar ederken “Kadınlar hayvandır, çocuklar hayvandır – hakları olan hayvanlar” dedi. 

İsrail’in ‘teflon’ Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun kadınların ev içi şiddetten korunmasına yönelik konuşmasına yaptığı gaf damga vurdu. 

Parlamentonun Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü vesilesiyle düzenlediği ve kadın hakları savunucuları ile eşi Sara’nın da katıldığı etkinlikte konuşan Netanyahu, kadın hakları konusundaki bilinç düzeyini dosta düşmana gösterdi.

Hayvan benzetmesinden çıkamadı

Toplumun hayvanları şiddetten korumayı anlamasının kadınlar için de geçerli olması gerektiğinden söz eden sağcı lider, “Kadınlar size ait değildir, kadınlar dövebileceğiniz hayvanlar değildir ve bugün diyoruz ki, hayvanlar da dövülmez” ifadesini kullandı.

Eşi Sara’nın da bulunduğu podyumda bir süre susan Netanyahu, kendisi dahil pek çok insanı ısırmış bulunan Kaia adlı köpeğini hatırlamış olacak ki, şöyle devam etti:

“Hayvanların da anlayışı, zekası, kavrayışı ve duyguları olduğunu anlıyoruz. Haklı olarak hayvanlara şefkat duyuyoruz. Bağlanıyoruz. Pekala, hayvanlara şefkat duyuyorsak, kadınlar hayvandır, çocuklar hayvandır – hakları olan hayvanlar. Bu meselenin dünyadan geçip gitmesi gerekir ve umarım artık bu kadar şok edici şeyler görmeyeceğiz.” 

etanyahu, söz dolambacını, hükümetin ev içi şiddetin önlenmesine yönelik yeni bir kurum oluşturacağı açıklamasına bağladı.

Ancak Haaretz’e konuşan hükümet kaynakları, bunun hala masada değerlendirilmekte olan bir fikir olduğunu söyledi.

‘Hayvanlar’ TT oldu

İsrailli sosyal medya kullanıcıları İbranicede ‘hayvanlar‘ anlamına gelen ‘baalei hayim’ sözünü gündem haline getirdi. Ortak Liste milletvekili Aida Touma-Sliman, Netanyahu’yu kınarken, “Biz yurttaşız, insanız, hayvan değiliz” dedi.

Başbakanlıktan düzeltme

Daha sonra Başbakanlık’tan Netanyahu’nun hayvanlarla ilgi sözleri için ‘bağlamından koparıldığı’ iddiasıyla düzeltme geldi. 

Açıklamada “Bugün kadın hakları ve hakların ihlal edilmemesi konusunda kalbinin en derininden konuşan Başbakan Netanyahu, sadece konuşmasının küçük bir kısmında hayvanlara verilen zarardan da söz etmiş, ama asla kıyaslamaya niyet etmemiştir” denildi.

Kadına şiddet tırmanışta

İsrail’de bu yıl 19 kadın, hayat arkadaşları tarafından öldürüldü. Toplumsal İşler Bakanlığı’nın dün yayımladığı verilere göre martta koronavirüs pandemisi patlak verdiğinden beri ev işi şiddetle ilgili şikayetler üç kat arttı. Geçen yıl mart-ekim arası 2530 olan şikayet sayısı, bu yıl aynı dönemde 7201’e çıktı. Belediyelerin sosyal hizmet kurumlarının açtığı ev içi şiddet davalarının sayısı da geçen yıla göre yüzde 22 artarak 2885’e ulaştı.

DİĞER GELİŞMELER