00:37 Çarşamba / 17 Nisan 2024 | 8 Şevval 1445

Müslüman Doğu Türkistan (Uygurlar) işgali ve Çin Moğol nefreti

Doğu Türkistan, yaklaşık 1.6 km² alandan oluşan geniş ancak nüfusun belli yerlerde yoğunlaştığı bir bölgedir. Çin Halk Cumhuriyeti’nin topraklarının 1/6’sını, sınırlarının da 1/4’ünü oluşturur. Orta Asya’da bulunan bölge, kuzeyde Rusya, batıda Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan, güneybatıda Afganistan, güneyde Pakistan, Hindistan ve Tibet, doğuda Çin, kuzeydoğuda’da ise Moğolistan ile komşudur.

Doğu Türkistan’ın alanı ve nüfusu Çin’in işgal ettiği büyük bir İslam ülkesi olduğunu biliyor muydunuz ve en büyük şehri, cehalet zamanında göç etmek için 96 yılında bir boşluk olarak açıldı mı?

Çin, işgalinden bu yana Bosna, Irak, Afganistan, Çeçenistan ve Filistin şehitlerinin on katı kadar 60 milyon Doğu Türkistan Müslümanını öldürdü.

1952’de Çin Doğu Türkistan’da çoğu Şeriat âlimi olan 120.000 kişiyi idam etti ve o zamanlar Doğu Türkistan valisi Burhan Shahidi tarafından dile getirildi.

MS 1949’dan 1979’a kadar, Çin işgali Doğu Türkistan’daki 29.000 camiyi yıktı.

1997’den bu yana Çin, Doğu Türkistan’da 1.200 camiyi kapattı ve bazıları Komünist Parti genel merkezine veya ofislerine dönüştürüldü.

Çin, Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi şehrinde Kur’an’ı öğretmek için 370.000 merkeze ateş açtı.

Çin işgali, Doğu Türkistan’dan 54 bin dini yetkiliyi ağır çalışma kamplarında çalışmaya gönderdi ve imamları topladı ve dans etmeye zorladılar.

Çin işgali, örtülerini kaldırmayı reddeden bir grup örtülü kadını yaktı ve Kaşgar ve Doğu Türkistan’ın diğer şehirlerinde mahalleler yaktılar.

Doğu Türkistan’daki en eski ve en büyük camilerden biri, 386 yılında inşa edilen, daha sonra 6 yüzyıl önce yenilenen ve yirmi bin tapanı barındırabilen Kaşgar’daki “Eid Kah” camisidir.

Kaşgar, çok sayıda bilim adamı ve bilim okulu nedeniyle Doğu Türkistan’ın “Buhara Al-Sughra” olarak adlandırılan en önemli şehirlerinden biridir.

Doğu Türkistan’ın en önemli şehirlerinden biri, camileri ve camileri içeren “sünnet” şehridir, ancak Çin Cuma günü ve Doğu Türkistan’ın diğer şehirlerinde Cuma namazını yasakladı.

Kaynak: Mira Haber

DİĞER GELİŞMELER