12:28 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Moskova’da 37 kişinin öldüğü saldırının arkasındaki isim Çeçenistan’da öldürüldü

Rusya'nın başkenti Moskova'da 24 Ocak 2011 tarihinde düzenlenen Domodedovo Havalimanı saldırısının arkasındaki isim olduğu ifade edilen Aslan Byutukayev'in öldürüldüğü bildirildi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da 24 Ocak 2011 tarihinde düzenlenen Domodedovo Havalimanı saldırısının arkasındaki isim olduğu ifade edilen Aslan Byutukayev'in öldürüldüğü bildirildi.

Rusya'ya bağlı Çeçenistan'ın Devlet Başkanı Ramazan Kadirov tarafından yapılan açıklamaya göre Byutukayev, 20 Ocak günü düzenlenen bir operasyonda öldürüldü.

Kadirov, Byutukayev'in yerel güçler tarafından düzenlenen operasyonda, Çeçenistan'a bağlı Açhoy-Martan ilçesindeki Katır-yurt köyünde öldürüldüğünü belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Kadirov, operasyonda Byutukayev'in yanı sıra 5 kişinin daha öldürüldüğünü, böylece Çeçenistan'da silahlı faaliyet gösteren bir grup kalmadığını öne sürdü.

Radio Free Europe'a göre Putin, Kadirov'u telefonla arayarak tebrik etti.

Aslan Byutukayev

1974 doğumlu Aslan Byutukayev, "Emir Hamzat" ismiyle de anılıyordu.

Çeçenistan'da Rusya'ya karşı devam eden savaşlara iştirak eden Byutukayev, 2010 yılında Çeçenistan Güneybatı Cephesi Komutanı olarak atandı. Bu dönemde Çeçenistan'daki silahlı grupların teşkil ettiği "Kafkasya Emirliği" içerisinde yükselen Byutukayev, yine 2010 yılında "Riyazu's Salihin Şehitler Tugayı"nın komutanlığı görevine geldi. Bu grup, özellikle Rusya içindeki saldırıları gerçekleştiren ve "Kafkasya Emirliği"ne bağlı faaliyet gösteren bir yapılanmaydı.

Adı özellikle 24 Ocak 2011 Domodedovo Havalimanı saldırısının ardından gündeme geldi. Moskova yakınındaki saldırıda en az 37 kişi ölmüş, 173 kişi de yaralanmıştı.

Dönemin "Kafkasya Emirliği" lideri Dokka Umarov'a yakın bir isim olan Byutukayev, Umarov'un ölümünün ardından 2014 yılında yeni lider Ali Ebu Muhammed'e (Ali Ashab Kebekov) biat etti. Bu dönemde artan saldırılarda da Byutukayev'in rolü olduğu belirtildi.

Zaman içerisinde bölgedeki yapılar güç kaybederken, Ali Ebu Muhammed'in ölümüyle beraber Byutukayev'in "Kafkasya Emirliği"nden ayrıldığı ve IŞİD'e biat ettiği belirtildi. 2015 yazından, öldürüldüğü 2021 yılına kadar IŞİD'e bağlı olarak faaliyet gösterdiği ifade ediliyordu.

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

DİĞER GELİŞMELER