22:33 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Mors alfabesinin hikayesi nedir?

İnsanlar tarih boyunca birbirleri ile iletişim kurmaya çalışmıştır. Yazılı tarihten önce mağara duvarlarına resimler çizerek kendini anlatmaya çalışan insanlar, MÖ 3000’li yıllarda yazılı tarihle birlikte kendini daha iyi ifade etmeye başlamış ve yazdıklarını daha uzaktaki insanlara da ulaştırmaya çalışmışlardır. Posta güvercinlerini ya da ulakları mektup taşımaları için kullanmışlar ve bazen de şişelerin içine koydukları mektupların başka insanlara ulaşması için denize atmışlardır. Taş Devri’nde ise Yerli Amerikalı kabileleri, aralarında iletişim kurabilmek için ateş yakıp dumanına şekiller vermişlerdir. Yani insanlık her daim iletişim kurabilmenin yollarını aramıştır.

19. yüzyılda sanayi devrimi ile birlikte iletişim yöntemleri de bu gelişmeden etkilenmiştir. 1876’da Alexander Graham Bell’in telefonu icat etmesinden önce Mors alfabesi ve telgraf gibi yöntemler kullanılmıştır.

Mors Alfabesi Nedir?

Mors alfabesi ya da Mors kodu; alfabenin harflerini, sayıları ve noktalama işaretlerini nokta, çizgi ve boşluk dizgileriyle temsil eden sistemdir. Kodlar, çeşitli uzunluklarda elektriksel atımlar veya yanıp sönen ışıklar gibi mekanik veya görsel sinyallerle iletilir. Mors alfabesi, Latin alfabesinin her bir harfiyle ilişkilendirilmiş ve bilgi aktarmak için kullanılan bir iletişim yolu olmuştur.

Mors (İng: Morse), adını mucidinden, telgrafı da icat eden Samuel Finley Breese Morse‘tan (27 Nisan 1791-2 Nisan 1872) almıştır.

1830’larda, İngiliz Cooke ve Wheatstone ekibi, elektrik akımını kullanarak beş manyetik iğneli bir telgraf sistemi geliştirdiler. Sistemleri kısa süre sonra İngiltere’de demiryolu sinyalizasyonu için kullanılmaya başladı. Bu arada Yale eğitimi almış olan Morse (kariyerine ressam olarak başlamıştır) kendi başına elektrikli telgraf geliştirmeye çalışıyordu. 1830’ların başında Leonard Gale ve Alfred Vail’in de yardımlarıyla operatör tuşunun aşağı bastırılmasıyla çalışan tek devreli bir telgraf üretti. Bu işlem elektrik sinyalini, bir tel boyunca diğer ucundaki alıcıya gönderiyordu. Bu sistem için gerekenler; anahtar, batarya, tel ve istasyonlar arasındaki bir kablo hattıydı. Mors alfabesi ya da Mors kodu olarak bilinen sistem böylece icat edilmiş oldu.

Mors Kodunun Önemi Nedir?

Mors kodunun icadı ile iletişim kurma biçimi bir anda çağ atlamıştır. Mors kodu, uzun mesafelerde en hızlı şekilde iletişim kurulmasını sağlamıştır. Denizlerdeki gemiler ışıklarını kullanarak uzun mesafelerde iletişim kurabilmişlerdir. Mors kodu, özellikle 2. Dünya Savaşı sırasında çok önem kazanmıştı; Mors kodu sayesinde savaş gemileri, üsleriyle iletişim kurarak kritik bilgiler sağlamışlardır. Savaş uçakları da düşman gemilerinin ve üslerinin yerlerini ihbar etmek için Mors kodunu kullanmıştır.

“Amiral Denton” adlı bir subay, ABD Donanması’nda pilot subaydı ve 1965’te Vietnam’da yakalandı ve 8 yıl esaret altında kaldı. 1966’da Vietnam’dan canlı bir televizyon yayınına çıktı ve bir dil olan iki dil konuştu. Dili iyi muamele gördüğünü ve ikinci bir diliyle, gözleriyle “İŞKENCE” yazdığı gibi işkence gördüğünü söylemek için “Mors alfabesine göre göz kırpma” işlemini kullandı.

Mors Kodu Günümüzde Kullanılıyor mu?

Mors kodu, günümüzde hala kullanılmaktadır. Özellikle amatör radyo meraklıları arasında popülerdir. 2003 yılına kadar amatör radyo lisansı alabilmek için Mors kodu bilme zorunluluğu vardı ama bu zorunluluk Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından kaldırıldı. Havacılık alanında da hala çok yaygındır çünkü VOR ve NDB’ler gibi radyo navigasyon cihazları hala Mors kodu ile tanımlanmaktadır. ABD Donanması ve Sahil Güvenliği iletişim kurabilmek için çeşitli sinyaller ile Mors kodunu kullanmaktadır.

Kaynak: Mira Haber

DİĞER GELİŞMELER