14:37 Cuma / 19 Nisan 2024 | 10 Şevval 1445

Moğol ordusu komutanının mezarı evliya türbesi olarak ziyaret ediliyor

'ta evliya türbesi olarak ziyaret edilen yapının, Moğol güçlerinin ına ait mezar olduğu ortaya çıktı.

Anadolu işgalinde görev yapan Moğol komutana ait mezar Tokat'ta yöresinde Sivri Tekke olarak isimlendirildi. Uzmanlar, halkın evliya olarak ihtimam gösterip ziyaret ği mezarın Moğol emirlerinden Esentimur'a ait mezar olduğunu belirtiyor.

Anadolu işgaline katıldı

Tokat Gaziosmanpaşa (TOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Böümü Doç. Dr. Murat Serdar, Sivri Tekke olarak bilinen yerin Moğol Emiri Nureddin bin Esentimur'a ait olduğunu açıkladı. Anadolu işgalinde görevli Moğol komutanın 1314 yılında vefat ettiğini kaydeden Serdar olayı tarihi olayı şu özlerle özetledi:

“Tokat bölgesindeki Kazova'yı Moğollar bir kışlık merkez olarak kullanmışlar ve Tokat'ta yer almışlardır. Nurettin bin Esentimur bin 314 yılında vefat edince buraya gömülmüş ve bu üzerine inşa edilmiştir. Türbenin yapısına baktığımızda Anadolu coğrafyasındaki türbelere benzerlik göstermesine rağmen daha ziyade Karahanlı coğrafyasındaki türbelerin benzeridir. Çünkü yapıda mimari tarzı Anadolu coğrafyasından daha ç Horasan ve Maveraünnehir Bölgesine ait yapılara benzerlik gösteriyor.”

Mum yakıp dua ediliyor

haberinde, halk arasında evliya mezarı olarak bilinen türbenin Perşembe ve Cuma günleri ziyaretçilerinin arttığı bilgisi yer alıyor. Türbe çevresinde esnaflarla yapılan röportajlarda, insanların türbeye gelenlerin mum yakıp dua ettiği belirtiliyor.

Kaynak: Mira Haber