07:34 Salı / 19 Mart 2024 | 9 Ramazan 1445

Mısır Dışişleri Bakanı: Türkiye’nin yayılmacı politikasına karşıyız

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ‘Türkiye’nin Libya’daki yayılmacı hamlelerine karşı olduklarını’ söyledi.

Suudi Arabistan destekli Al-Arabiya televizyonuna açıklamalarda bulunan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Libya’da süregelen iç savaş ve Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi’nin sınır ötesi askeri müdahale söylemlerine değindi.

Şukri, Sisi’nin açıklamalarına destek çıkarak Mısır’ın Libya’ya askeri müdahalede bulunmasının ülkesinin emniyeti adına “son güvenilir çare” olduğunu ifade etti.

Şukri, Türkiye’nin Libya’daki yayılmacı politikasına karşı olduklarını belirterek, “Ankara hükümeti Irak, Suriye ve Libya’da askeri varlığıyla uluslararası hukuku ihlal ediyor. Türkiye’nin Libya’daki duruma müdahalesini reddediyoruz. Ancak Mısır’ın, komşu ülke Libya’ya askeri müdahale etmesi meşrudur. Libya’daki istikrar ve güvenliğin sağlanması, buranın terörist gruplardan temizlenmesi için gereklidir. Mısır uzun bir süredir askeri müdahale kararına karşı isteksiz kalmıştır.” diye konuştu.

“Mısır, Libya’ya askeri müdahale ihtimalini Tunus ve Cezayir ile görüşüyor”

Şukri, Kahire yönetiminin Libya’ya askeri müdahale olasılığını bu ülkeye komşu diğer devletler olan Tunus ve Cezayir ile müzakere ettiğini, üç Kuzey Afrika ülkesinin de konu hakkında aynı düşüncelere sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Şukri ayrıca Mısır’ın Etiyopya’nın Mavi Nil Nehri üzerinde inşa ettiği Nahda Barajı ile ilgili yaşanan anlaşmazlık nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne başvurduklarını, Sudan, Etiyopya ve Mısır’ın ortak bir paydada birleşmesini umduklarını dile getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Şukri ile telefonda görüştü

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Mısırlı mevkidaşı Şukri ile telefonda görüştü. İki siyasinin “Libya’da sürdürülebilir bir ateşkes sağlamak için askeri seçenek olmadan çözüme gitmek dışında alternatif olmadığını vurguladığı” belirtildi.

DİĞER GELİŞMELER