13:58 Salı / 19 Mart 2024 | 9 Ramazan 1445

ABD ve Fransa’dan Mali’ye yönelik yaptırımlara destek

Batı Afrika ülkesi Mali'ye uygulanan yaptırımlar, Batılı ülkelerin de desteğini topladı.

Batı Afrika ülkesi Mali'ye uygulanan yaptırımlar, Batılı ülkelerin de desteğini topladı.

15 üyeli Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), 9 Ocak günü düzenlediği olağanüstü zirvede, Mali'deki son durumu görüşmüştü.

Zirvede, Mali'deki cunta yönetiminin, normalde önümüzdeki ay düzenleneceği ifade edilen seçimleri Aralık 2025 tarihine ertelemesi konusu müzakere edilmiş, yönetime yaptırım uygulanmasına karar verilmişti.

Mali'ye yönelik yaptırım kararına, askeri darbenin yanı sıra, darbeci yönetimin Rus paralı asker firması Wagner'i ülkeye davet etmesinin de etki ettiği düşünülüyordu.

ABD ve Fransa'dan destek

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Mali'de demokrasiyi geri döndürmek için uygulanan yaptırımları tamamen desteklediklerini" kaydetti. Linda Thomas-Greenfield, sivil yönetime geçiş sürecinin gecikmesini eleştirdi.

Yaptırımlara en güçlü destek ise Fransa'dan geldi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ECOWAS'ın kararını destekleyerek "Bu çok cesurca ve açık bir duruş. Bölgeyle tamamen dayanışma içerisindeyiz." ifadelerini kullandı. Macron, Avrupa Birliği'nin de Mali'ye yönelik yaptırımları güçlendirmesi gerektiğini söyledi.

Fransız Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da yaptırımlara destek olurken, Rus özel güvenlik firması Wagner'in bölgede bulunmasını ve cuntanın sivil sürece geçişi geciktirmesini eleştirdi.

Mali ile geniş bir sınıra sahip olan Cezayir de yaptırımlara destek oldu. Cezayir yönetiminden yapılan açıklamada cuntaya halkın taleplerini göz önüne alma çağrısı yapıldı.

Mali cuntasının lideri Assimi Goita ise yaptırımları "gayrimeşru, hukuksuz ve insanlık dışı" olarak nitelemişti.

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

DİĞER GELİŞMELER