12:59 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Mescid-i Aksa’nın kundaklanışının 51’inci yıl dönümü

21 Ağustos 1969’da Mescid-i Aksa içindeki Kıble Mescidi, Avustralyalı Hıristiyan-Siyonist Michael Denis Ruhan tarafından ateşe verildi.

21 Ağustos 1969’da Michael Denis Ruhan adlı bir Avusturalyalı, Mescidi Aksa içindeki Kıble Mescidi’ni yakma girişiminde bulundu. Mescidi yok etmenin Mesih’in gelişini hızlandıracağına inandığını söyleyen eylemci, İsrail yönetiminden hiçbir ceza almadan sınır dışı edildi. Gerekçe olarak akıl sağlığının yerinde olmaması gösterildi. Çıkan büyük yangında birçok tarihi eser yandı. Bunların arasında en bilineni Selahaddin Eyyubi’nin fethin nişanesi olarak Kudüs’e getirttiği tarihi ahşap minberdi.

Minber, Zengi’nin oğlu Salih İsmail’in gözetiminde altı yıllık bir emek sonucu tamamlanıp 1187’de Kudüs’ü fetheden Selahaddin Eyyubi tarafından Halep’ten Kudüs’e getirilerek, Mescid-i Aksa’ya yerleştirilmişti. Minber, Mescid-i Aksa’da, yakıldığı 1969 yılına kadar, 762 yıl kalmıştı.

Siyonistler, Mescidi Aksa’nın yerinde bir Yahudi mabedinin olduğunu ileri sürüyor. Buna binaen Doğu Kudüs’ün işgal edildiği 1967’den bu yana, Mescidi Aksa sürekli şekilde tehdit ve tehlikeyle karşı karşıya kaldı.

Mescidi Aksa ve Kıble Mescidi, 1967 işgalinden sonra birçok saldırıya ve kundaklama eylemine maruz kaldı.

Söz konusu saldırı, mescidin maruz kaldığı ilk kundaklama saldırısı oldu.

Saldırının faili Rohan (ortada)

Saldırıyı gerçekleştiren Dennis Michael Rohan, Yeryüzü Tanrı Kilisesi adıyla anılan Hıristiyan bir tarikatın mensubuydu.

Rohan, Hz. İsa’nın dünyaya geri gelmesi için Yahudilerin Mescid-i Aksa’yı yıkıp Süleyman mabedini inşa etmeleri gerektiğine inanıyordu.

Yangından sonra İsrail güçleri, yangına müdahale edilmesini engellerken, Aksa içerisindeki Kıble Mescidi büyük oranda hasar gördü.

Saldırı, halen Filistin’de ve bölge ülkelerinde anılmaya devam ediyor.

Kaynak: Mepa News, Filistin Enformasyon Merkezi

DİĞER GELİŞMELER