13:30 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Marib’de Yemen güçleri ve Husiler arasındaki savaş kızışıyor

Marib'de Yemen güçleri ve Husiler arasındaki savaş kızışıyor

Yemen'de stratejik öneme sahip Marib şehri yakınlarında çatışmalar devam ediyor.

Yemen'de stratejik öneme sahip Marib şehri yakınlarında, İran destekli Husilerle (Ensarullah Hareketi) Yemen hükümeti arasında çatışmalar şiddetleniyor.

Şubat ayı başında Husiler, Marib ili genelinde saldırıya geçmiş, bölgede çatışmalar yoğunlaşmıştı. Bölge, zengin petrol kaynaklarına yakınlık arz ediyor.

Bölge kaynakları, cuma gününden bu yana çatışmalarda her iki taraftan da yüzlerce kişinin öldüğünü bildiriyor.

Suudi Arabistan destekli hükümet güçlerinin şimdiye kadar en büyük kaybı Marib Özel Kuvvetler Komutanı Abdulgani Şulan oldu. Şulan geçtiğimiz gün cephe hattındaki çatışmalarda öldürüldü.

Suudi Arabistan ve BAE destekli Mansur Hadi yönetimi Husilere karşı savaşta Marib cephesinde şu ana kadarki en büyük kaybını verdi: Marib Özel Kuvvetler Komutanı Abdulgani Şulan

— Halid Abdurrahman (@halidbackup)

Biden göreve geldikten sonra Husiler saldırıya geçti

İran destekli Husilerin, ABD'de Joe Biden başkan olarak 20 Ocak 2021 tarihinde göreve başladıktan sonra saldırıya geçmesi dikkat çekti.

Husiler Biden yönetimi tarafından 16 Şubat'ta resmi olarak terör örgütü listesinden çıkarılmıştı. Biden yönetimi aynı zamanda Suudi Arabistan'ın Yemen'deki savaşına destek vermeyeceklerini de ilan etmişti.

Biden yönetiminin söyleminin Yemen'de Husilerin elini güçlendireceği tahmin ediliyor.

Yemen'de savaş

Suudi Arabistan, Yemen'de İran destekli Husilere karşı 2015 yılında askeri operasyon başlatmıştı. Operasyonda ciddi bir kazanım elde edilemezken, Yemen'de insani kriz daha da derinleşti.

Güney Geçiş Konseyi'ni destekleyen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Suudi Arabistan'ın sahadaki ihtilaflarından da yararlanan Husiler, uzun süren çatışmasız dönemin ardından ilerleyişe geçmiş durumda.

Petrol zengini bölgede Husilerin ilerleyişinin, İran destekli güçlere Yemen'de avantaj sağlayacağı belirtiliyor.

Husilerin, Marib şehir merkezini kuşatarak ele geçirme arayışında olduğu öne sürülüyor.

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

DİĞER GELİŞMELER